Росія втратить Україну і Білорусь, як - країни Балтії

22:38 4 вересня 2013 р.

Фото до новини

Але ціна відмежування України та Білорусі буде навіть вищою ніж та, що була пов’язана із втратою Естонії, Латвії та Литви.

Помилковий підхід спочатку до країн Балтії, а тепер до України та Білорусі призведе до того, що Росія втратить вплив на ці держави, як раніше втратила Естонію, Латвію та Литву, вважає американський політолог та викладач Institute of World Politics Пол Ґобл.

«Переслідуючи короткострокові цілі підвищення прибутків російських олігархів та маючи переконання, що це просуватиме російські інтереси, і не зважаючи на можливий вплив такого підходу на російські національні інтереси, Москва відмежовує від себе Україну та Білорусі. Ці країни вона протягом тривалого часу розглядала як своїх невід’ємних союзників. Зараз, як результат, вона їх може «втратити» так само як втратила країни Балтії: Естонію, Латвію та  Литву, які зараз міцно закріпилися у НАТО та ЄС», вважає експерт.

Після того як Росія наклала торговельні санкції на український експорт, вона зробила теж саме із Білоруссю: «поставила інтереси олігархів вище ніж відносини між двома країнами», - зазначає Пол Ґобл.

Помилковий підхід Москви, спершу до країн Балтії, потім до України, Білорусі та Молдови (в основному у вигляді заборони експорт певного товару, або підвищення ціни на енергоносії) свідчить про те, що вона не вчиться на своїх помилках, вважає експерт.

«Це чітко показує, що протягом останніх двох десятиліть і вже переконавшись у тому, що країни Балтії робили все, що можливо, аби приєднатися до НАТО та ЄС, Кремль як і французький дім Бурбонів до того, нічого не забув і нічого не навчився. Хоча ціна відмежування України та Білорусі буде навіть вищою ніж та, що була пов’язана із втратою Естонії, Латвії та Литви», - пояснив Ґобл.

Про це повідомив Тиждень за матеріалами The Jamestown Foundation.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів