Росія військами на кордонах України лише продовжує пресинг, але готовими слід бути до всього, – експерт

22:02 16 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ria.ru

Такого висновку дійшов керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук за підсумками 16 травня.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у п'ятницю коментувати підсумки 16 травня на сайті «ІС» та своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» традиційно для нього – «з поганого:

1. Сьогодні ми зафіксували стягнення російських військ, які знаходяться в 100-кілометровій зоні від кордону Росії з Україною, ближче до кордону. 

Разом з тим, впритул до кордону, в зону прямої видимості, вони не підійшли. Російських командирів попередили про готовність до проведення «миротворчої операції».

Наші прикордонники констатують: провокації на кордоні стихли. Це схоже на затишшя перед бурею.

Хоч якби Путін хотів ввести війська – Москва б одразу визнала результати «псевдореферендумів» на Донбасі 11 травня й зробила б це. Думаємо, це все ж просто продовження давнього пресингу.

Подивимося на те, що буде ближче до президентських виборів в Україні. Але готовими треба бути до всього. Втім, Міноборони України відрапортувало, що армія готова до сценарію вторгнення.

2. Антитерористична операція знову пішла якимись божевільними стрибками. Після вчорашніх активних дій силовики дуже швидко заспокоїлися. І тут же отримали «відповідь».

У Донецьку і в Слов'янську серед білого дня терористи будують капітальні блок-пости. Підганяють будівельні крани, встановлюють бетонні блоки. Знову штурмуються частини і вже навіть штабні структури – як це сталося зі штабом Східного оперативного об'єднання Національної гвардії в Донецьку.

Якщо чесно, то це все вже набридло. Особисто у мене немає слів.

Це вже не зрада або «злив» АТО – це якийсь сюрреалістичний кривавий артхаус. Причому нескінченний.

3. Кримські татари.

Післязавтра – річниця їхньої депортації. Цього року вони відзначать цю трагічну дату знову в одному великому тюремному таборі – тільки вже не під назвою «СРСР», а під назвою «Російська Федерація».

Будь-які масові заходи кримським татарам у Криму заборонили. Повсюдно йдуть обшуки їхніх осель.

Крим набитий ОМОНом під зав'язку. Одним словом – демократія по-путінськи.

Ми не повинні забувати своїх кримських братів – ані кримських татар, ані українців. Зараз Київ чомусь зовсім не звертає уваги на їхні проблеми.

Ми не чуємо хоча б впевнених і різких заяв на адресу Москви з приводу грубих порушень прав людини в Криму. Ми вважаємо – це зрада.

Ми, група «Інформаційний Спротив», відновлюємо свою мережу й відновлюємо роботу в Криму. Це наш обов'язок. Вибачте, що ми на секунду відволіклися від його виконання.

З хорошого:

1. Генпрокуратура України нарешті офіційно визнала «Луганську народну республіку» й «Донецьку народну республіку» терористичними організаціями. Про це заявив перший заступник генпрокурора Голомша.

Те, що цих панів, які викрадають людей і вбивають-грабують-гвалтують, клубами любителів макраме ніяк не назвати, було ясно будь-кому. Але тепер маємо офіційне формулювання. Що таке терорист – у світі відомо кожному.

Сьогодні я з цього приводу вступив навіть у полеміку з представницею компанії Ахметова. Вона на весь світ намагалася довести, що співпраця з терористами, як це робить ахметовський «Метінвест» (при цьому вимагаючи від українських силовиків забиратися з Донбасу), – запорука миру й благоденства. А я, який критикує цю ніжну дружбу структур Ахметова і терористів, – дуже нехороша людина. Мовляв, бандити на Донбасі – зовсім не терористи, а мало не милі й приємні люди.

Відтепер цим хлопцям вже не відмазатися. Всі, хто визнають «ДНР» та «ЛНР» і вступають із ними в співпрацю – офіційно є посібниками терористів. Окрім наших місцевих «князьків» в особі олігархів Сходу, це стосується й головного спонсора тероризму в Україні – Росії.

2. Доповідь ООН по Україні поставила крапки над «i».

Об'єднані Нації розповіли про те, хто такі насправді проросійські «народні ополченці» (як їх називає Росія). І цей образ повністю збігся з тим, який бачимо ми – прості українські громадяни, патріоти своєї країни. А бачимо ми бандитів і злочинців.

Що найсмішніше, Росія тут же обурилася. МЗС РФ, оперуючи термінологією власної брехливої пропаганди, розкритикував ООН.

На думку російської влади, її рідні брехливі пропагандисти, які за свої потоки бруду на Україну отримують премії та нагороди від Путіна, – це істина останньої інстанції. А вся решта світу бреше.

Їй Богу, в мешканців Кремля замість мізків – та сама гнила перлова каша, яку жеруть російські солдатики в Ростовській області на кордоні з Україною.

3. У Луганську затримали громадянина, якого називають «командиром» так званої «армії Південного Сходу», терориста Олексія Рельке.

Здавалося б – ну що тут такого, зловили чергового бандюгана. Надавати йому по вухам – і до цюпи.

Але насправді виродків, які баламутять народ на Донбасі, не так багато. Пересадити десяток-другий проросійських «діячів» (які нині проголосили себе «міністрами», «спікерами» і «головнокомандувачем») – і півсправи буде зроблено. А тому побільше б таких новин.

4. Міністр оборони України сьогодні повідомив: військовослужбовцям, які беруть участь в антитерористичній операції, буде в рази збільшено грошове забезпечення, розширені коло соціальних гарантій і кількість пільг.

Це – той дуже нечастий випадок в Україні, коли поява нових пільговиків можна і треба вітати.

Одночасно прем'єр Яценюк доручив забезпечити житлом сім'ї військовослужбовців, загиблих під час антитерористичної операції. І це теж дуже актуально.

Хлопці, які проливають сьогодні кров за єдність і суверенітет нашої країни – наші Герої. І держава повинна зробити все, щоб вони відчули на собі її увагу і турботу. Це буде правильно.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів