Росія розпочала окупацію Криму за президенства Януковича

22:52 26 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Це засвідчує дата на медалі за його повернення – «20.02.14 – 18.03.14».

Повідомлення про нову російську медаль із назвою «За повернення Криму» викликало суперечки в інтернет-спільноті. Інформація про те, що міністр оборони Росії, відвідавши окупований півострів, нагородив нею низку учасників окупації, майже відразу зникла з сайту Міноборони.

І численні публікації цієї новини не стали на заваді скептикам заявити, що повідомлення про таку медаль – то, мовляв, «фейк», чи то свідома фальсифікація. Гостроти справі додали фотографії зворотної сторони медалі: адже на них датою початку операції «повернення Криму» названо 20 лютого.

«Міністерство оборони Російської Федерації. За повернення Криму. 20.02.14 – 18.03.14» – такий напис видно на зворотному боці відомчої медалі Міністерства оборони Росії, яку, за повідомленням міністерства, вручали учасникам захоплення українського Криму. Медалі, сам факт існування якої Міноборони тепер не підтверджує. 

Як написав відомий російський блогер і фотограф Рустем Адагамов, новина про нагородження цією медаллю, разом зі знімками церемонії, зникла з сайту Міноборони вже через кілька годин після появи. А представник міністерства, який просив не називати його на ім’я, в інтерв’ю Радіо Свобода взагалі заперечив існування медалі.

«Не було визволення Криму – був референдум, і люди самі вирішили», – заявили в Міноборони Росії. 

Таке «виправлення історії», як і загалом абсурдність, на думку частини учасників інтернет-дискусій, створення медалі на цю тему, навели декого на думку, що такої медалі дійсно не існує, а інформація про неї сфальсифікована свідомо. Та численні повідомлення російських засобів інформації з фотографіями медалі, відеорепортажі російських телеканалів про нагородження нею далі зберігаються в інтернеті.

Так само наразі нікуди не поділася й вістка на сайті російської компанії, що виготовляє орденські й медальні стрічки, про виконання термінового замовлення Міністерства оборони на стрічку до медалі «За повернення Криму». Щоправда, на тих фото не видно того самого зворотного боку медалі.

І коли в інтернеті з’явилося й його зображення, це викликало новий спалах дискусій. Адже вказана там дата початку «операції визволення» – 20 лютого – свідчить, що почали її ще за влади Віктора Януковича.

Росія ж офіційно твердить, що вирішила почати підтримувати кримських сепаратистів лише після того, як у Києві змінилася влада після втечі й самоусунення Януковича 22 лютого. Така розбіжність між офіційною позицією Кремля і, як виглядає, самовикривальною «самодіяльністю» Міноборони Росії й могла призвести до спроби «засекретити» медаль.

Та, наприклад, на форумі російських колекціонерів sammler.ru виклали й скани наказу міністра оборони Росії про заснування цієї медалі, разом із її офіційним описом, де дата «20.02.14» підтверджена чітко.  На сайті самого міністерства цієї публікації теж немає.

Але учасники форуму, які раніше теж сперечалися щодо існування медалі, текст наказу під сумнів уже не ставили. Додамо, що йдеться про відомчу нагороду, самого Міністерства оборони в Москві, а не про державну нагороду Росії.

Та нагороджують такими відзнаками цілком офіційно. Ще й, як видно з фотографій в інтернеті, виготовлену принаймні двома накладами, помітно відмінними в деталях.  Ці фото – з російського сайту колекціонерів zasluga.ru, де цю медаль якийсь час продавали за 1 тисячу 700 рублів (за курсом на цей час майже 540 гривень), але, мабуть, уже розкупили…

На хвилі російського ура-патріотизму після окупації українського Криму, що його Росія вважає своїм, там з’явилася ще низка «ніби медалей». Серед них – скажімо, псевдомедаль «За визволення Криму і Севастополя», яку придумав російський політик антиукраїнського спрямування Костянтин Затулін. Від імені очолюваного ним новоствореного громадського руху «Революційний комітет «Севастополь – Крим – Росія» він виписав цю «медаль» кільком сотням людей. 

А ще одним таким «предметом, схожим на медаль», із назвою «За заслуги у возз’єднанні Криму з Росією» кожен може нагородити себе сам: цей значок вільно продається. Комусь «пощастить» усього за 300 рублів (це нині 95 гривень), а комусь доведеться викласти 1 тисячу 600 (понад 505 гривень на цей час). 

Про це повідомляє сьогодні, 26 квітня, «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів