Росія не є непереможною країною і програла багато війн, від Кримської до Афганістану - Сікорський

23:34 12 липня 2024 р.

Фото до новини

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський виступив з промовою, яка мала розвіяти популярні міфи про росію та представити перспективу перемоги над Москвою.

Про це інформує Польське радіо, пише DailyLviv.com.

Якщо ми продовжимо тиснути і закриємо лазівки в санкціях, то протягом року-двох росія впреться в стіну і може залишитися без коштів для ведення війни. Про це заявив міністр МЗС Радослав Сікорський під час виступу в Американському інституті підприємництва. Він також сказав, що Польща намагатиметься пом'якшити напруженість між США та Китаєм.

«Колапс російської економіки ще не вражає, але він реальний. Західна стратегія працює, єдине, що нам потрібно зробити, це тримати курс, виправляючи прогалини. Якщо ми це зробимо, росія вдариться об стіну протягом 12-24 місяців», — сказав Сікорський.

Він додав, що історія показує, що війни закінчуються не лише беззастережною капітуляцією чи домовленістю, а й тоді, коли у тих, хто воює, не вистачає ресурсів для її продовження.

«Так було під час Першої світової війни», — нагадав міністр.

Міністр виступив з промовою, яка мала розвіяти популярні міфи про росію та представити перспективу перемоги над Москвою. Він, зокрема, заявив, що росія — це зовсім не оплот християнських цінностей, а суспільство в аномії, позбавлене будь-яких цінностей і кероване колишнім офіцером КҐБ.

«Той факт, що на Заході все ще є люди, які вважають путіна, колишнього полковника КҐБ, захисником християнства, був би надзвичайно смішним, якби це не було таким безнадійно дурним», — сказав він.

Він також стверджував, що росія не є непереможною країною і фактично програла багато війн, від Кримської війни до Афганістану. За його словами, Захід може одночасно спробувати перемогти росію і бути готовим зупинити Китай, а російська агресія безпосередньо пов'язана з можливими агресивними кроками Китаю та Ірану. Він підкреслив, що, всупереч наративу США, Європа є цінним союзником для Сполучених Штатів.

Стосовно останнього, він зазначив, що європейські країни виділяють більше коштів на допомогу Україні, ніж США.

«У цьому розумінні ми не фрирайдинг (...). Епоха фрирайду повільно добігає кінця», — сказав Сікорський. Він також підкреслив, що союзники повинні витрачати на власну оборону навіть більше, ніж передбачені зараз 2% ВВП. Він зазначив, що Польща вже витрачає на це найбільше в НАТО, і наступного року збільшить свої витрати ще, але сказав, що розподіл тягаря в цьому питанні в Європі має бути більш справедливим, оскільки Польща, по суті, є «протитанковою міною» для Західної Європи.

Сікорський також заявив, говорячи про проєкт створення сил швидкого реагування ЄС, що ЄС повинен мати можливість самостійно впоратися з певними загрозами на своїй території. Серед прикладів він назвав, зокрема, діяльність Групи Ваґнера, перейменованої на Африканський корпус, у Лівії.

«Ми не повинні бути такими жалюгідними, як ми були під час Балканської війни за часів адміністрації (Білла) Клінтона», — сказав він.

Відповідаючи на запитання про перспективи надання Україні гарантій безпеки чи членства в НАТО, Сікорський сказав, що це може статися лише після перемоги України, додавши, що «немає нічого небезпечнішого за ненадійні гарантії».

«Вони роблять вас сміливішими, ніж ви повинні бути. Гарантії безпеки повинні надаватися лише тоді, коли ми дійсно готові йти на війну. Наразі немає апетиту до цього, але є апетит і воля до довгострокової підтримки України», — зазначив він. Міністр також висловився за надання Україні можливості завдавати удари по цілях у глибині території росії, наприклад, знищувати бомбардувальники, які ведуть вогонь по Україні.

«Я не думаю, що це була б особлива ескалація», — сказав він.

Відповідаючи на запитання про роль Польщі в перспективі непорозумінь між США та Китаєм, Сікорський заявив, що Польща ніколи не конфліктувала з Китаєм, не брала участі в колоніальній діяльності, поважає Піднебесну за те, що вона вирвала мільйони людей із бідності, і припустив, що тиск з боку КНР зупинив СРСР після збройної інтервенції в Польщу в 1956 році. Однак він зазначив, що оскільки Китай є найбільшим конкурентом найбільшого союзника Польщі, «це робить речі цікавими». Він оголосив, що Польща працюватиме над послабленням суперництва між двома державами та намагатиметься запобігти його переростанню у «гарячу» війну, яка матиме руйнівні наслідки для Польщі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів