Під час «перемир’я» російські окупанти й терористи воюють на Донбасі тоді, коли стемніє, – експерт

22:00 24 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: novorossia.su

На це звертає увагу, підбиваючи в середу підсумки 24 вересня, керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у середу коментувати підсумки 24 вересня традиційно для нього – «з поганого:

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у середу коментувати підсумки 24 вересня традиційно для нього – «з поганого:

1. Російсько-терористичні війська відіграють роль легковажної й загадкової тургенєвської панянки. Після деякого зниження кількості обстрілів позицій українських військ і цивільних об'єктів упродовж вчорашнього дня, бойовики до вчорашнього вечора взялися за «перемир'я» з новою силою, гатили вночі, сьогодні ж удень інтенсивність обстрілів знову знизилася. 

Але напружена ситуація зберігалася в районі Донецька, Пісків, Кам'янки, де велися обстріли позицій і блок-постів українських військ. Думається, нинішнє зниження інтенсивності дій бойовиків нічого не означає.

Завтра, а то вже й цієї ночі вони будуть юродствувати з новою силою. Про жодний «мир» немає й мови. 

2. Не встигли ми повідомити про вказівку російського Генштабу бойовикам на Донбасі про фальсифікації «доказів злочинів» українських військовослужбовців, як російські ЗМІ заполонили ці самі «докази». Тут вам і вагітні дівчата в братських могилах, і масові розстріли мирних жителів, не вистачає тільки візитки пропаганди РФ у вигляді розіп'ятих дітей, а краще – збірного образу – розіп'ятих вагітних дітей, щоб вже напевно. 

«Винні» в цих жахливих злочинах, за твердженням терористів і російських ЗМІ – «Правий сектор» і Національна гвардія, куди вже без них. Ми бачимо те, як хвацько відпрацьовують замовлення Кремля і місцеві бойовики, і російські журналісти. Механізм виробництва брехні працює як годинник. Що цікаво – місцеві терористи цими провокаціями вбивають одразу двох зайців: дискредитують українських військовослужбовців, а заодно – спихають на них свої власні мерзенні злочини. 

3. Сьогодні в ОБСЄ спростували повідомлення прес-центру нашого оперативного командування «Північ» і РНБО України про те, що автомобіль місії ОБСЄ був обстріляний в Луганській області. Ми б не чіпали цю тему, якби позавчора інформація про даний інцидент не пройшла і по каналам групи «ІС» – переконавшись, що такою ж інформацією володіють наші силовики, ми не стали повідомляти про даний обстріл, надавши це право офіційним органам.

І тут на тобі – ОБСЄ від нього відхрещується. Цілком допускаю, що помилилися і ми, і ОК «Північ», і РНБОУ. Все може бути.

Але проблема в тому, що це далеко не перший випадок дивної поведінки і заяв спостерігачів ОБСЄ в контексті подій на Донбасі. Може бути, ці дивацтва пояснює той факт, що в ОБСЄ «український напрямок» курирують в тому числі і громадяни Росії? 

Ось, наприклад, «дієвий моніторинг» кордону України з Росією забезпечують спостерігачі ОБСЄ, яких курирує Департамент транскордонних загроз ОБСЄ. Очолює цей департамент Алєксєй Лиженков – виходець із МЗС РФ, вихованець престарілого пропагандиста Лаврова. Це, вибачте, як розуміти? 

Думається, з боку Європи було б значно коректніше, якби подібні посади на даний момент займали представники третьої, незацікавленої сторони. А то виникає занадто багато незручних питань. 

Із хорошого: 

1. За нашими даними, завершуються основні заходи щодо забезпечення оборони Маріуполя, від якого вояки Путіна точно не скоро відчепляться. Також вжито заходів щодо забезпечення оборони в Херсонській області, на адміністративному кордоні з Кримом.

Тут хоч і не найсприятливіші для окупантів умови для наступу на материк, але чим чорт не жартує. Створення смуги оборони, прикритої ППО, – найкращий спосіб «перемир'я» з росіянами й бойовиками.

Радує, що наше військове керівництво не збентежили розмови про віртуальний «мир», «відведення військ» і «режим припинення вогню». Мабуть, вперше ми бачимо роботу на випередження дій противника, а не ситуативну метушню після того, як смажений півень гарненько розім'явся, ретельно прицілився й щосили клюнув у причинне місце. 

2. Президент Порошенко підписав закон про звільнення благодійної допомоги для АТО від оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Одночасно створено Реєстр волонтерів АТО.

Неможливо придушити здивований вигук: так не може бути! Якихось нещасних півроку йде так звана антитерористична операція, волонтери вирішують немислиму кількість завдань щодо забезпечення військ замість держструктур, а тут так «швидко та оперативно» й влада пішла назустріч волонтерам. Накочуються сльози розчулення. 

Якщо ж без сарказму – то рішення потрібне й дуже давно назріле. У нас чомусь держава, яка не бажає або не здатна налагодити нормальну систему тилового забезпечення військ, до того ж, створює й різного роду перешкоди для патріотів, котрі вирішують цю проблему.

Виглядає шалено й дико. Виправлення цієї ситуації, нехай і вкрай повільне, не може не радувати. 

До слова, порадувало і розпорядження Президента направити в зону проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях військових комісарів. А замість них на воєнкомів призначити військовослужбовців-учасників АТО, які отримали поранення. 

Ех, ще б сформувати корпус із головних «героїв» цієї війни – тиловиків, давно б на руїнах Кремля чай пили. 

3. Вирішення ситуації в Україні стане головним пріоритетом для нового генсека НАТО Йенса Столтенберга, який 1 жовтня обійме цю посаду. Про це заявив сам без п'яти хвилин генсек НАТО. 

Обнадіює адекватність, з якою пан Столтенберг пояснив свій підхід. Це і розуміння неприпустимості зміни кордонів держави військовою силою, і усвідомлення загрози, яку несе в собі агресія Росії для всього цивілізованого світу. Бог в поміч».

Дмитро Тимчук написав це сьогодні, 24 вересня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» і на сайті спільноти «Інформаційний Спротив».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів