Романяк вірить у чесні вибори, Тимчій – в паралельний підрахунок голосів

19:54 26 червня 2019 р.

Фото до новини

Висуванка до Верховної Ради від партії «Голос» Марта Романяк у другому турі виборів Президента віддала свій голос за Петра Порошенка. А висуванка від партії «Батьківщина» Наталія Тимчій – за… Юлію Тимошенко.

Львівський прес-клуб

Про це вони розповіли сьогодні, 26 червня, під час виборчих дебатів за проектом “Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб'єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету”, які відбулися у Львівському пресклубі. Обидві кандидатки балотуються у 116-му виборчому окрузі.

- Я зіпсувала бюлетень. Перекреслила прізвища двох кандидатів та написала: «За Юлію Тимошенко», - зізналася Наталія Тимчій. Жодного покарання за такий вчинок виборця українське законодавство не передбачає.

За її словами, вона вступила до партії «Батьківщина» 2003 року і впродовж усіх цих років не змінювала своєї партійної належності.

- За фахом я історик і магістр державного управління. Маю великий досвід роботи в органах державної влади та місцевого самоврядування, - розповіла Наталія Тимчій про себе.

Водночас Наталія Тимчій готова співпрацювати в парламенті з партіями «Слуга народу» і «Голос». Але керівні посади у владі віддала би своїм однопартійцям.

- На посаду прем’єр міністра я б пропонувала Юлію Тимошенко. На посаду міністра внутрішніх справ – Михайла Цимбалюка. А посаду спікера може обійняти Іван Кириленко, - перелічила вона однопартійців.  

Її конкурентка в окрузі Марта Романяк працює начальником управління ІТ у Львівській міській раді.

- У мене досить довгий робочий шлях, я працюю з 19 років: як у державних структурах, так і у приватних компаніях. За освітою я – юрист. Тому я дуже добре розумію проблеми приватного бізнесу та державної сфери, - коротко повідомила Марта Романяк про себе.

Кандидатка до парламенту наголосила, що ніколи не була в політиці. Водночас у парламенті Марта Романяк готова бачити будь-які проукраїнські сили.

- Політичним партіям варто більш вибірково брати людей у свої списки. Я би обмежила присутність осіб з чіткими проросійськими поглядами та колишніх представників проросійських партій, - каже Марта Романяк.

За її словами, Верховна Рада – це законотворчий орган влади, де приймаються найважливіші закони, за якими живе Україна.

Натомість Наталія Тимчій має в своєму доробку багато різноманітних програм.

- Працюючи депутатом Львівської обласної ради п’ятого скликання, працюючи секретарем комісії у справах сім`ї та молоді, я розробляла програми для молоді, сім`ї та спорту, - каже вона.

Обидві конкурентки за депутатський мандат не мешкають у виборчому окрузі №116, де балотуються.

- Немає вимоги закону, що вибір округу повинен збігатися з реєстрацією. Для мене немає різниці де балотуватися. Адже ми будемо працювати для всієї країни, - пояснює Марта Романяк.

Натомість Наталія Тимчій знає цей округ з дитинства.

- Тут мешкає багато моїх родичів. Тут пройшло моє дитинство. І під час останніх президентських виборів я була довіреною особою від Юлії Тимошенко у саме цьому окрузі, - каже Наталія Тимчій.

Обидві кандидатки також погоджуються, що останнім часом в Україні проходить проросійський реванш.

- Це – голосування в ПАРЄ. Повернення Портнова. Та скуповування телеканалів олігархами, - перелічила ознаки реваншу Марта Романяк.  

- Зараз намагаються порушити закон про декомунізацію. Для мене це – спроба реваншу, - доповнила її Наталія Тимчій.

За її словами, аби вирішити конфлікт на Донбасі, потрібно створити новий формат переговорів.

- Нам потрібно залучити США та Англію, які нам гарантували та обіцяли безпеку, - каже кандидатка від «Батьківщини».

Аби переконати виборців віддати голос за себе, обидві опонентки мають намір використовувати кошти з виборчого фонду.

- Я тільки вчора відкрила рахунок у банку. Але я буду звітувати про рух коштів. На жаль, чомусь перед виборами ціни на розміщення на біл-бордах та на агітпродукцію підвищуються, тому мені зараз важко назвати суму, яка потрібна, - зізналася Марта Романяк.

Натомість Наталія Тимчій ще не змогла зареєструвати свій виборчий фонд, тому що не отримала всіх необхідних документів з ЦВК.

Конкуренти за парламентське крісло у Верховній Раді наступного скликання одностайні у вимозі зняти депутатську недоторканність. Крім того, кандидатка від партії «Голос» пропонує обмежити термін перебування депутатів строком до двох термінів. Це вони пропонують зробити ще чинним депутатам. Самі ж вони готові скоротити кількість депутатів Верховної Ради.

Водночас опонентки не зійшлися в думці, оцінюючи роботу чинного народного депутата Ірини Подоляк в окрузі №116.

- Мені здається, що вона недостатньо залучала коштів для округу, - покритикувала Ірину Подоляк Наталія Тимчій.

- Я дякую їй за закон про мову, - похвалила Ірину Подоляк Марта Романяк.

Також Марта Романяк вірить, що цього разу вибори пройдуть чесно. Тому жодних запобіжних заходів під час підрахунку голосів не збирається застосовувати. Натомість її опонентка буде проводити паралельний підрахунок голосів.  

Якщо кандидатка від партії «Голос» буде обраною до Верховної Ради, то має намір лобіювати всі проекти, що стосуються освіти.

- Ми бачимо, що є проблеми зі школами. Потрібно освіту розвивати, модернізувати школи, сам підхід до навчання. А також мені не подобається те, що відбувається з забудовами в окрузі та у місті. Будівництво повинне бути на користь мешканцям, а не на шкоду. Я вважаю, що у Верховній Раді ми повинні лобіювати програми, які націлені на проблеми округу, - каже Марта Романяк.

За її словами, вона збирається працювати у комітеті інформатизації та зв’язку.

- У партії «Голос» є ідея створити комітет ІТ, комітет, який займатиметься всіма інноваціями - як в освіті, так і в інфраструктурі, так і в побудові державних онлайн-сервісів, - поділилася Марта Романяк.

Натомість кандидатка від партії «Батьківщина» Наталія Тимчій бачить необхідність вирішення проблеми з каналізуванням у Рудному, з об’їзною дорогою у Білогорщі.

- А також будівництво нових шкіл на Левандівці і не тільки. Це й старе поношене житло - створивши програму реконструкції старого житла. Це і будівництво сміттєпереробного заводу, - говорить Наталія Тимчій.

А у Верховній Раді вона має намір працювати в комітеті з питань сім`ї, молодіжної політики, спорту і туризму.

У виборчому окрузі №116 станом 26 червня на сайті ЦВК було зареєстровано 13 кандидатів у народні депутати.

Довідка
Мета проекту: інформування мешканців і журналістів Львівщини та України про кандидатів у депутати Верховної Ради. Забезпечення комунікацій між виборцями, ЗМІ, експертами і кандидатами в народні депутати та їхніми командами для усвідомленого, якісного вибору нового парламенту. Підвищення рівня прозорості виборчого процесу та активізації і поліпшення діяльності ЗМІ. Паритетне представлення жінок-кандидаток для формування нового парламенту з дотриманням 30% квоти.
Проект підтримує «Медійна програма в Україні», яку виконує міжнародна неурядова організація “Internews” за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів