Репресивні закони «регіоналів» – абсурдніші й жорсткіші за російські (відео)

20:00 17 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 5 канал

Тому Національна спілка журналістів закликає медіа-спільноту до негайної мобілізації й протестів.


Відео: 5 канал

Водночас, вона просить президента ветувати закон Колесніченка-Олійника, який передбачає, зокрема, кримінальну відповідальність за наклеп. Натомість голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов коментує репресивні закони «регіоналів» так: «Наприклад, така стаття, як наклеп. В Росії максимальне покарання – це п’ять мільйонів рублів, то в нас – до двох років в’язниці. За організацію масових заворушень в Росії – десять років в’язниці, в Україні – п’ятнадцять».

На думку медіа-експертів, автори закону – регіонали Колесніченко і Олійник – усе списали із законодавства Російської федерації. Втім, як зауважили українські журналісти, варіант «регіоналів» містить навіть абсурдніші та жорсткіші норми, аніж російський.

За словами голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, за процедурою, президент може підписати скандальний закон не раніше, аніж за три дні, а впродовж цього часу журналісти повинні активно й публічно опиратися ухваленню документа. Якщо ж Янукович його підпише, то, вважає Томенко, цей закон можна ігнорувати і порушувати, адже голосували його з грубими порушеннями.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації закликає також: «Спалити ці всі папери, умовно кажучи. Бо це знищує усе, що було в свободі слова. Я почитав по закону, що навіть коханки і коханці суддів підпадають під категорію недоторканих – про них не можна нічого поганого писать, про них не можна нічого поганого казать, не оприлюднювати, не ображати їх, не нервувати. Єдине позитивного, що я знайшов в цьому Законі, це те, що не обов’язково плакать, коли помирають високопосадовці, і не обов’язково аплодувати активно, коли вони виступають».

Про це інформує в п'ятницю телевізійний «5 канал».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів