Путін маніпулює ціною за газ

19:43 9 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Газ за ціною 260 доларів за тисячу кубометрів – це технологічний газ, який закуповують для наповнювання підземних сховищ. А вартість газу для українських споживачів як була так і залишається - на попередньому рівні, - заявив народний депутат, член парламентського комітету з питань паливно-енергетично комплексу та ядерної безпеки Ігор Васюник.

Заяви про зниження ціни на газ для України - не більше, ніж маніпуляція, яку використовують для покращення образу «дружньої» Росії перед Вільнюським самітом та зняття суспільної напруги в Україні після російських торговельних війн. Про це заявив народний депутат, член парламентського комітету з питань паливно-енергетично комплексу та ядерної безпеки Ігор Васюник.

За його словами, йдеться не про зниження ціни для українського споживача, а про ціну на технологічний газ, який потрібен для роботи та безперебійного постачання газу по газотранспортній системі України. 

«Газ за ціною 260 дол. за тисячу кубометрів – це технологічний газ, який закуповують для  наповнювання підземних сховищ. Він потрібен для обслуговування газотранспортної системи, для  забезпечення безперебійного транзиту газу до Європи. Для цього в підземних сховищах повинно бути закачано не менше, ніж 19 млрд кубометрів газу. Окрім того, «путінівську» знижку на технологічний газ отримала приватна структура Ostchem Group DF. І таку знижку чи поступку отримують десятки фірм в Італії, на Балканах, Австрії чи інших європейських країнах.

Тому зроблена заява російським президентом Владіміром Путіним про «дружню» знижку на газ для України є лише геополітичною грою та маніпуляціями, зокрема і перед Вільнюським самітом.  Про знижки можемо тоді говорити, коли їх отримає національний оператор, а не приватний. А вартість газу для українських споживачів як була так і залишається - на попередньому рівні», - заявив Ігор Васюник.

Цю заяву поширила прес-служба нардепа.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів