Пряма відеотрансляція екстренного слухання в Раді безпеки ООН щодо російської інтервенції в Україну

23:31 3 березня 2014 р.

Фото до новини

Наразі її виправдовує на цьому засіданні тільки посол Росії в ООН Віталій Чуркін. Натомість усі інші учасники засідання навпаки – засуджують.


Відео: «Телеканал новин «24»

Пряму відеотрансляцію екстреного слухання в Раді безпеки ООН щодо російської інтервенції в Україну веде «Телеканал новин «24».

Зокрема, посол США в ООН Сюзан Райс заявила в ході цього засідання:

«Росія перейшла кордон незаконно, захопила переправу в Керчі, оточила військові частини в Севастополі та інших містах, блокує телефонний зв'язок. Росія оточила всі військові об’єкти в Криму. 

Немає доказів що є випадки насильства проти росіян чи російської спільноти, Йдеться про порушення міжнародного права та цілісності України як держави. Це порушення зобов’язань Росії перед Гельсінкським комітетом та ООН.

Росії може не подобатися те, що Янукович втратив владу, можуть не подобатись нинішні урядовці. Але своє розчарування не можна перекладати на введення ввійськ. Вся риторика від російських представників не випарвдовує поведінку росіян.

Дії говорять більше ніж слова. Це не місія - йдеться про небезпечну інтервенцію, це акт агресії, який негайно потрібно зупинити.

Весь світ одностайно виступає проти використання збройних сил. Український народ має право самостійно вирішувати свою власну долю».

Натомість представник Великої Британії заявив:

«Це є зазіхання на цілісність, суверенність, недоторканість, безпідставні дії. Ми не бачимо жодних спроб для обґрунтування цих дій, там не має переслідування російськомовних, антисемітизму, плюндрування церков, це все фабрикація для того, щоб виправдати дії РФ.

Контроль над частиною території є нехтування зобов’язаннями. Друга стаття хартії ООН забороняє це. Росія недотрималася своїх зобов’язань також в рамках ОБСЄ і Хельсинського акту.

Росія каже що Янукович цю інтервенцію започаткував. Ми говоримо, що цей президент призвів до смерті понад 90 людей, привів країну до економічного провалля.

Натомість український уряд є легітимний. Якщо стається нехтування міжнародного права, то можна очікувати відсічі. Хай не дивуються РФ, що їхній авторитет вже падає, а уряд України діє мудро і зважено для того щоб не давати приводу для розгортання військових дій.

Ми закликаємо РФ припинити військові дії і не поширювати на будь-який інший куточок країни.

Військова інтервенція не є спосіб розв’язання певних незгод, Росія має підтримувати діалог з Києвом, а не обирати тих хто їм подобається, треба дотримуватися Будапештського меморандуму, там сказано як проводити консультації – саме це і має статися.

Треба знайти способи за допомогою місії ОБСЄ та інших міжнародних представників. Ми сьогодні заступника Генсека ООН надсилаємо, сподіваємося що він зможе потрапити в Крим. Це не 1956-й чи 1968 рік, нині не можна на хибних доводах вибудовути підстави для відкритої агресії, ми маємо змагатися, щоб Україна була об’єднаною та квітучою».

Своєю чергою, представник Франції стверджував:

«Ми сподівалися, що з розбудовою Європі і падінням комунізму ми зможемо позбутися цього страхіття, ми нашу співпрацю будуватимемо на нових стандартах. Зараз пропаганда заперечує очевидні речі, телебачення і інтернет стають засобами маніпулювання, але ми бачимо прості факти, є порушення міжнародного права, є вторгнення.

Немає порушення прав росіян в Криму. Йдеться про спробу нічим не спровокованого обмеження сувереніту сусідньої держави.

Росія надумала змусити український уряд коритися наказам з Москви, обмежити суверенітет, колись таку аргументацію вживав Брежнєв, коли було вторгнення до Чехословачени, Франкція не хоче гратися в такі ігри. Російські «побоювання» про долю російськомовних в Україні є цілком необґрунтованими.

Росія відкрила полювання на якихось приводі і створює для цього історичний антураж з минулого. Ми з жалем це констатуємо разом з європейськими партнерами. Лише Росія лише відповідальність за грубе порушення принципів суверінитету України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів