Проти інтервенції протестують у петиції Путіну 120 тисяч російськомовних громадян України

09:56 3 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: censor.net.ua

У ній стверджується: «Ми, етнічні росіяни і російськомовні громадяни України, не потребуємо від інших країн захисту наших інтересів».

Світовий конгрес українців висловлює обурення з приводу окупації територій України Збройними силами Російської Федерації та закликає до негайних дій з боку міжнародного співтовариства. Як заявили в СКУ, під петицією до президента РФ Володимира Путіна, започаткованою 28 лютого вже поставили підписи 118 тисяч 918 етнічних росіян та російськомовних громадян України (як повідомляв «Щоденний Львів», звернення до Путіна з’явилося 28 грудня на сайті «avaaz.org», який є платформою для збору петицій).

У петиції йдеться: «Ми, етнічні росіяни і російськомовні громадяни України, не потребуємо від інших країн захисту наших інтересів. Ми вдячні вам за вашу підтримку, але хочемо поінформувати вас, що ніхто ніколи не порушував наші права на території України».

В СКУ наголосили, що «вторгнення Росії на територію України порушує міжнародні зобов’язання Росії відповідно до Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Будапештського меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку із приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року та правової бази, що регулює присутність Чорноморського флоту Росії в Україні». СКУ повністю підтримує заклик уряду України до США, Європейського Союзу та НАТО, щоб захистити Україну від цієї військової інтервенції.

«Міжнародне співтовариство повинне вчинити тиск, щоб російська влада негайно відкликала свої війська та поважала суверенітет і територіальну цілісність України», - заявив президент СКУ Евген Чолій. Повідомляючи про це сьогодні, 3 березня, «Newsru.ua» нагадує:

«У ніч 27 лютого Будівлю Верховної Ради Криму в було захоплено невідомими озброєними людьми. Незважаючи на це, в ній відбулася позачергова сесія парламенту, при чому озброєні люди відбирали у всіх депутатів засоби зв'язку.

На засіданні парламент Криму прийняв постанову про проведення республіканського референдуму з питань удосконалення статусу і повноважень Автономної Республіки Крим, на підтримку якого проголосували 61 з 64 депутатів, і рішення про недовіру Раді міністрів Криму і припинення його повноважень, за що проголосували 55 з 64 кримських парламентаріїв. Всього до складу Верховної Ради Криму входить 100 депутатів. Про такі рішення повідомляла журналістам у телефонному режимі з приймальні голови Верховної Ради Криму начальник інформаційно-аналітичного управління секретаріату Верховної ради Криму Ольга Сульнікова.

Нікого з працівників секретаріату кримського парламенту в приміщенні не було. Також неможливо перевірити, чи були присутні фізично всі депутати в залі засідань парламенту при голосуванні, або ж використовувалися їхні електронні картки для голосування без їх участі. Референдум відбудеться 30 березня.

У той же день парламент Криму відсторонив від посади прем'єра Анатолія Могильова і обрав новим головою Ради міністрів АРК депутата Верховної Ради Криму, лідера партії «Русское единство» Сергія Аксьонова.

1 березня Аксьонов звернувся до президента Росії Путіна з проханням про «наданні сприяння в забезпеченні миру і спокою на території Автономної Республіки Крим».

Путін попрохав Раду Федерації дозволити використовувати збройні сили РФ на території України (зокрема, в Криму).

Пізніше комітет Ради Федерації з оборони та безпеки, а також комітет з міжнародних справ рекомендували СФ дозволити використовувати Збройні сили РФ на території України до нормалізації обстановки.

В.о. президента України Олександр Турчинов заявив, що Збройні сили Україниприведено в повну бойову готовність, а МЗС України передало звернення до НАТО з проханням розглянути використання усіх можливостей для захисту територіальної цілісності України.

2 березня парламент України на закритому засіданні проголосував за підтримку постанови «Про підтримку Збройних Сил України, інших військових формувань України». У тексті проекту, опублікованому на сайті Верховної Ради, відзначається, що «в умовах небезпеки територіальної цілісності України, загрози її державному суверенітету, провокування силового сценарію й дестабілізації ситуації в країні, порушення її миру й спокою, Верховна Рада України від імені народу України: декларує повну солідарність, і всебічну підтримку Збройним Силам України, які готові стати на захист нашої Вітчизни, всьому особовому складу – від міністра до рядового».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів