Проміжні вибори народили нове поняття – «білі папки», – експерт

14:56 9 серпня 2016 р.

Фото до новини

Під час проміжних виборів 17 липня 2017 у Івано-Франківській та Волинській областях виникло нове поняття – «білі папки». В цих абсолютно однакових папках були абсолютно однакові заяви та пакет документів, щоби стати членом дільничих виборчих комісій. При тому сама особа, яка має стати членом комісії, навіть гадки не має про це.

Про це сьогодні, 9 серпня, під час прес-конференції на тему: «Від перестановки доданків сума не зміниться або як змусити виборчу систему працювати», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила аналітик моніторингово-аналітичної групи «ЦИФРА» Іванна Фединчук.

- Приносили наперед сформовані заяви зі сфальсифікованими підписами осіб. Ці особи були мешканцями зовсім іншої області. Ось ти сидиш у Львові, п’єш каву, а тобі телефонують з іншої області і питають, чи будеш ти завтра на засіданні виборчої комісії. А я нікуди свої документи не подавала, - розповідає вона.

Експерта обурює, що люди, чиї документи без їхнього відома подавали як члена виборчої комісії, не бачать в цьому ніякої проблеми.
- Хтось написав замість тебе заяву, підробив підпис, має копії твоїх документів. І для тебе це не є проблемою? – риторично запитує вона.

За словами голови Львівської міської виборчої комісії Ігоря Сліпецького, це відбувається через наше законодавство.
-  Ми маємо квоту, яка записана в законі. І політичні партії мають право представляти своїх членів. Але багато партій не готові до цього.

Вони отримують квоти, місця. І делегують людей, які навіть не давали на це згоди. І тоді партії починають перекуповувати ці місця. Це перетворилося на своєрідний бізнес, - каже він.

Побороти це можна тільки змінивши законодавство.

- Це - феномен України: ми маємо квоти, багато партій, а коли треба працювати, то немає кому. Поки будуть квоти – буде купа партій, які будуть ось так чинити. Відміниш квоти – це буде порушення демократії, - вважає Ігор Сліпецький.
Іванна Фединчук зауважила, що люди не мають мотивації працювати у виборчих комісіях.

- Це – не престижно, у нас немає рівня почуття громадської свідомості. І якщо зараз припинити оплачувати їхню роботу або просто заборонити проводити заміни членів комісії, то вибори в Україні не відбудуться. Але, до прикладу, треба обмежити право політичних партій змінювати члена комісії тільки один раз. Або надати їм можливість подавати тільки двох членів комісії. Якщо один вибуває, то його замінює інший. Якщо і цей вибуває, то все, партія більше не має права вводити іншого представника, - пропонує експерт. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів