Профспілки подали в суд на Кабмін: у Львові – акція протесту

09:54 30 січня 2020 р.

Фото до новини

Федерація профспілок України звернулася до окружного адміністративного суду Києва з позовом про визнання незаконними дії Кабінету Міністрів в частині порушення урядом визначених законом процедур оприлюднення і погодження проєкту закону про працю. Сьогодні у Львові о 14.00 біля пам’ятника Шевченкові – мітинг на підтримку дій профспілок.


Відео: Львівський пресклуб

Про це розповів голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, , під час пресконференції у Львівському пресклубі «Жовта картка для уряду від профспілок за рабський Трудовий кодекс. Юридична експертиза законопроєкту. 30 січня – початок акцій непокори».     

- Україна перебуває на межі руйнації як правової так і соціальної держави. 28 грудня Кабінет Міністрів зареєстрував проєкт закону про працю. Під гаслом забезпечення балансу інтересів працівників і роботодавців порушено норми Конституції України та міжнародних актів, ратифікованих Україною. Влада пропонує звільнення працівників без будь-яких підстав за бажанням роботодавця і без вихідної допомоги, скасувати державну гарантію мінімальної зарплати, впровадження понаднормових робіт без обмежень з оплатою, меншою в 5 разів, ніж це є зараз. Відбувається позбавлення прав і гарантій профспілок, – пояснює Роман Дацько.

За його словами, Федерація профспілок запросила Президента, голову Верховної Ради і прем’єр-міністра України 16 січня на віче в Жовтневому палаці. Туди приїхали понад 1000 голів первинних профспілкових організацій, які представляли 7 млн людей. Проте високопосадовців, до яких зверталася федерація, там не було.

- Держава самоусувається від регулювання трудових відносин. Олігархат  просуває закони, які вигідні тільки йому. Три сторони (працівники, роботодавці і влада) мали би бути рівноправними, – каже Роман Дацько.

Також він анонсував мітинг 30 січня у Львові біля пам’ятника Шевченкові через закон про працю і порушення прав профспілок. Окрім цього, він закликав підписувати петицію про зняття з розгляду законопроєкту про працю, яка розміщена на сайті Верховної Ради.

- Цей законопроєкт готувався без обговорення, без врахування незалежних думок. Він влаштовує лише одну сторону – законодавця. Ще навіть до реєстрації цього законопроєкту ми долучилися до агальних профспілкових  акцій протесту, щоб запобігти прийняттю таких законодавчих актів. 15 грудня вперше профспілки Київщини вивели освітян до Верховної Ради, щоб заявити, що таке «реформування» є неприпустимим. 17 грудня відбулася акція, яка набула більшого масштабу, там були представники всіх обласних організацій профспілки. Не можна вважати демократичною державою, якщо закони приймають без обговорення. Я був учасником акції, виступав із трибуни. Медіа це ігнорують. Центральні ЗМІ вдають, що нічого не відбувається, – зазначає в.о. голови первинної профспілкової організації Львівського національного університету ім. І. Франка Юліан Бек.

За результатами віче, за словами Юліана Бека, було прийнято резолюцію із такими вимогами: зупинити процеси руйнування трудового законодавства та відкликати з Верховної Ради законопроєкт про працю.

- 1998 року в Женеві були затверджені принципи міжнародної організації праці – Декларація МОП основних принципів та прав у світі праці. Декларація включає такі пункти: свобода асоціації та колективні переговори, скасування всіх форм примусової праці, заборона дитячої праці, недопущення дискримінації. Це основоположні принципи, які не можна ігнорувати,–наголошує Володимир Бурак, кандидат юридичних наук, доцент кафедри соціального права Львівського національного університету ім. І. Франка.

Він нагадує, що стаття 36 Конституції передбачає право об’єднуватися в профспілки для захисту своїх трудових і соціально-економічних прав. Професійні спілки утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів. У проєкті закону є словосполучення «представники працівників», проте проєкт не встановлює механізму, як обирати представників та які їхні повноваження.

За законопроєктом, у працівника є можливість звернутися до суду, якщо його дискримінують або змушують примусово працювати. Обов’язок доведення відсутності дискримінації належить роботодавцю. Встановлюється пріоритет строкових трудових договорів. Працівника приймають на роботу за короткостроковим трудовим договором до 2 місяців. Це дискримінація для працівників, – роз’яснює Володимир Буряк.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів