Про солдата Романа Спринського зі Львівщини почула вся Україна (відео)

15:50 12 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Міністерства оборони України

Речник штабу Антитерористичної операції Андрій Лисенко розповів у сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України про сапера зі Самбора.


Відео: Ukraine Crisis Media Center

Речник штабу Антитерористичної операції Андрій Лисенко зокрема розповів у сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України:

«А зараз – традиційна історія про українських героїв, що захищають територіальну цілісність України:

Солдат-сапер Роман Спринський – один з молодих, але вже досвідчених українських військовослужбовців. Першим бойовим завданням солдата стало укріплення рубежів адміністративного кордону між Херсонською областю та окупованою Автономною Республікою Крим.

З липня по вересень 2014 року Роман перебував у найгарячіших районах Луганської області, робив проходи у мінних полях ворогів, супроводжуючи колони нашої військової техніки. Саме у зоні АТО кожен боєць починає розуміти, що військове братство – це не просто слова.

Завдяки суворій дисципліні та взаємодопомозі серед наших військових, вдалося виконувати бойові завдання та врятувати безліч життів наших хлопців. 23 січня, під час укріплення 29-го блокпосту в районі Бахмутської траси, Романа Спринського було поранено під час одного з обстрілів з боку бойовиків.

Уламок ворожого снаряда влучив Романові в плече, й від болю боєць втратив свідомість. Життя солдата знаходилося у смертельній небезпеці. Але завдяки військовослужбовцям з батальйону «Айдар», які терміново прибули на блокпост, Романа евакуювали до польового шпиталю міста Сватове. Сам солдат згадує, що в ту мить він думав лише про своїх побратимів, які залишилися на передовій».

Нещодавно Роман прибув у рідний Самбір, що на Львівщині, але готовий повернутися до своїх побратимів. Приклад молодого сапера – один з тисяч інших, коли українські військовослужбовці приходять на допомогу один одному, адже всі наші воїни борються заради єдиної мети – миру на нашій землі.

Натомість у прес-центрі Міністерства оборони України повідомили 4 лютого:

«Для бійців із зони АТО повернення додому — це довгоочікуваний та омріяний момент. Після довгих та напружених тижнів бойової роботи знову побачити родину, опинитися у рідних стінах – про це мріяв солдат-сапер Роман Спринський, який днями повернувся на рідну Львівщину. Але його шлях додому не був легким та коротким...

23 січня солдат Роман Спринський разом із бойовими побратимами займався укріпленням рубежів 29-му блокпосту. Бійці займали оборону, а сапери, не зважаючи на вогонь з боку терористів, зводили фортифікаційні укріплення.

Один із уламків від ворожого снаряда влучив Романові у плече, від болю боєць втратив свідомість. У бліндаж його, непритомного, під шкальним вогнем противника затягли лейтенант Костянтин Загоруйко та військовослужбовець, призваний за мобілізацією, старший солдат Владислав Ляхович.

Щоб надати Роману першу допомогу, лейтенант-командир групи по рації зв’язався з батальйоном «Айдар». «Сусіди» відгукнулися одразу: надали пораненому першу медичну допомогу та допомогли евакуювати Романа у польовий шпиталь міста Сватово. 

Уже там йому вправлять плече і накладуть гіпс, але біль не даватиме спати ні вдень, ні вночі. Але, згадує Роман, в ту мить його більше турбував не біль, а думки про тих, хто залишився на передовій.

Уже наступного дня він просився у лікарів відпустити його в базовий табір, хоча б готувати їжу. Проте лікарі відправили відчайдуха не на передову, а лікуватися, в тил.

Нещодавно він повернувся у рідний Самбір. Зустріли Романа вдома тепло і щиро: не лише дружина та двоє маленьких синів, а й представники місцевої громади, учні.

Діти принесли Роману квіти та малюнки. Чимало хороших слів цього дня звучало на адресу Романа Спринського. А полковник Олександр Корольов, командир військової частини, де проходить службу солдат-контрактник, за мужність та героїзм, проявлені під час виконання бойових завдань, нагородив військовослужбовця почесною грамотою.

Роман дуже скромний, тому про його службову діяльність розповів командир підрозділу. З’ясувалося, що це було вже не перше відрядження солдата.

Перший виїзд був у Херсонську область для укріплення рубежів після анексії Росією українського Криму. Згодом у складі екіпажу БМР-2 солдат вибув для виконання бойових завдань в АТО.

З липня по вересень Роман Спринський перебував у найгарячіших ділянках Луганської області, на БМРі проробляв проходи у мінних полях ворогів, супроводжуючи колони нашої військової техніки. Після одужання солдат сподівається повернутись у свій підрозділ та вирушити у зону проведення АТО».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів