Президент запропонував перепорядкувати йому Нацгвардію

18:00 30 серпня 2019 р.

Фото до новини


Фото: pravda.com.ua

Президент України Володимир Зеленський запропонував вивести Національну гвардію з підпорядкування міністерства внутрішніх справ і передати президенту.

У запропонованому Президентом Володимиром Зеленським законопроекті №1007 йдеться про виведення Нацгвардії з управління МВС і передачу Главі держави. Зокрема, зі закону про Нацгвардію пропонують виключити всі згадки про міністра внутрішніх справ у частині, де йдеться про управління, а керівництво відомством безпосередньо передати командувачу Нацгвардії.

У президентському законопроекті зазначено: «Діяльність Національної гвардії спрямовується президентом через командувача Національної гвардії, який здійснює безпосереднє керівництво Національною гвардією».

У пояснювальній записці до законопроекту необхідність такого рішення пояснюється тим, що в умовах особливого періоду керівництво військовими формуваннями, зокрема, Нацгвардією, не належить до сфери внутрішніх справ, а знаходиться в підпорядкуванні президента. Крім того, в обгрунтуванні посилаються на рішення Конституційного суду від лютого 2009 року, яке «дало підстави вважати, що Верховна Рада, Президент, Кабмін мають окремі конституційні повноваження у сферах нацбезпеки і оборони, але лише президент наділений конституційними повноваженнями здійснювати керівництво у цих сферах».

«Тому, в зв’язку з правовими колізіями постала необхідність внести відповідні зміни до законів «Про національну безпеку України» та «Про Національну гвардію України», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Про це повідомили в п’ятницю, 30 серпня, в інтернет-виданні «Українська правда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів