«Децентралізація, яку ми розробляємо, не матиме нічого спільного з федералізацією», – Президент

15:10 11 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Петро Порошенко заявив у середу: «Федералізація – це насіння, яке не приживеться на українському ґрунті».

Президент України заявив сьогодні, 11 лютого, на розширеному засіданні Кабінету міністрів: «Одним із важливих напрямків реформ є децентралізація.  По децентралізації є абсолютний консенсус, що нам треба делегувати значну частину повноважень територіальним громадам.

Децентралізацію вже почато через зміну до бюджетного кодексу, коли ми передаємо і гроші, і джерела, і відповідальність територіальним громадам. І це – лише початок.

«Децентралізація буде проводитися з повним використанням міжнародного досвіду. Уже у нас працюють міжнародні експерти, радники. За основу взято досвід Польщі».

Президент додав, що подав законопроект про внесення змін до Конституції, який ще допрацьовують і пропонуватиме голові Верховної Ради очолити Конституційну комісію. «Для нього це поки що сюрприз», – сказав зі сміхом голова держави, зазначивши також:

«Я дуже сподіваюся, що (пройдуть) чергові місцеві вибори – ми оберемо представників місцевої влади уже з новими повноваженнями. Йдеться і про бюджетні, і про податкові зміни тощо.

Децентралізація, яку ми розробляємо, не матиме нічого спільного з федералізацією. Україна була, є і буде унітарною державою. Це повністю відповідає ставленню українського народу до цього.

Більше 85% твердо стоять на позиції унітарної держави. І не тому що так нагорі нам хочеться – ми маємо чути і виходити з цієї позиції українського народу.

Ідею федералізації нам настирливо намагаються експортувати з сусідньої держави. При чому, за іронією долі, ця держава – найбільш централізована в регіоні. А назва федеральна – лише на папері.

Я готовий прийняти будь-який механізм надання прав територіальним громадам, який існує в федеральній Росії. Перед тим, як повчати когось, ви подивіться на себе.

Федералізація – це насіння, яке не приживеться на українському ґрунті. Є коло питань, яких децентралізація не торкнеться жодним чином. Де роль центра, роль держави не лише не зменшиться, а й збільшиться.

Це стосується оборони – не буде у нас ніяких делегувань прав по обороні країни, не буде ніяких місцевих батальйонів, дивізій, народних міліцій та інших дурниць. Це стосується національної безпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, дотримання прав і свобод громадян та, безумовно, територіальної цілісності України».

За словами Петра Порошенка, у процесі децентралізації навпаки слід посилити відповідальність за сепаратистські заяви, які ведуть до розколу країни. А передало цю заяву Президента в середу інтернет-видання «Українська правда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів