Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс приїхав до Львова, де навчався у двох університетах

17:51 2 листопада 2023 р.

Фото до новини

Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні зустрівся з Максимом Козицьким.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Сьогодні, 2 листопада, начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Мартіном Гаррісом. 

Це перший офіційний візит Мартіна Гарріса на посаді Посла Великої Британії в Україні.

Як розповів пан Мартін, почувається у Львові, наче вдома, адже саме тут  посадовець навчався у Франковому та Українському католицькому університетах. Сьогодні ж на новій посаді його метою є підтримувати перемогу України. 

«Велика Британія – перша європейська країна, яка постачала зброю  в Україну і до повномасштабного вторгнення. Пишаюсь, що ми також є лідером міжнародної спільноти з правильного реагування на агресію росії. Але зараз ми підтримуємо і ЗСУ,  і народ, і економіку України, тому для мене важливо краще розуміти актуальну ситуацію і загалом в Україні, і зокрема в регіонах», – зазначив Мартін Гарріс.

Пан Посол наголосив, що на його думку, говорити і працювати над реконструкцією та відновленням України потрібно не після перемоги, а вже сьогодні.

«Дуже важливо, що економіка України працює і розвивається та є сприятливі прогнози для цього розвитку. Але я хочу краще розуміти, як міжнародна спільнота може заохочувати процес відновлення держави, повернення біженців, інвестування в Україну», – додав Мартін Гарріс.

Він також висловив думку, що в майбутньому Україна та Велика Британія будуть союзниками в НАТО, зокрема Україна буде серед головних держав, які  забезпечуватимуть безпеку Європи від зовнішньої загрози.

«Щиро дякую за вашу підтримку і лідерську позицію. Ми б не вистояли, якби не мали такого потужного партнера. Велика Британія серед іншого допомогла нам усвідомити, що ми можемо і маємо перемогти», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Сторони проговорили питання відбудови України, зокрема через завершення реформ, серед яких децентралізація, розбудова інфраструктури, логістики тощо.  

«Відбудову без сумніву потрібно починати вже зараз. Але важливим є також і завершення реформ. Держава має міцніти, щоб бути цікавою іншим країнам. Маючи сильну армію та економіку, ми будем цікавими для вибудовувати міжнародних зв’язків. В Україну мають заходити капітал, інвестиції, повинен розвиватись ринок, як внутрішній, так і зовнішній», –  наголосив очільник області.

Максим Козицький зупинився на питанні розвитку логістичних шляхів на Львівщині: залізничного сполучення з Європою, а саме продовження будівництва вузької колії до Львова, можливості відновлення авіасполучення, що вдасться лише за умови достатнього підсилення протиповітряної оборони в регіоні. Достатня безпекова ситуація та розбудова логістики зробить область привабливою для інвестора, а це в свою чергу створить нові робочі місця для людей, які залишилися, та стане стимулом для повернення українців, які вимушено емігрували.

«Окрім цього, в нас є розвинута система охорони здоров’я і освіти, якої немає в багатьох країнах закордоном», – підкреслив очільник області.

Мартін Гарріс зазначив, що сьогодні Україна захищає і Велику Британію, і всю Європу і одним зі завдань Великої Британії є курувати міжнародну систему на користь України.

Також сторони долучились до міської церемонії прощання з військовослужбовцями Володимиром Левицьким та Ярославом Мельником, які, захищаючи Україну, загинули від рук російських окупантів. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів