Порошенко і Тимошенко – консервативні ліберали, – професорка у Львові

16:19 11 січня 2019 р.

Фото до новини

Доктор філософських наук Антоніна Колодій категорично не погоджується з висновком VoxUkraine про те, що всі наші політичні лідери згруповані в соціал-демократичному секторі.


Відео: Львівський прес-клуб

Таку оцінку ідеологій основних претендентів на президентську посаду у 2019 році дала доктор філософських наук, професорка Антоніна Колодій під час засідання громадського прес-центру “Вибори-2019” на тему “Які ідеології декларують і використовують основні кандидати в Президенти?”, що відбулося у Львівському прес-клубі. 

За словами Антоніни Колодій, аналітична платформа VoxUkraine, грунтуючись на методиці однієї міжнародної організації, яка проводила глобальні дослідження, зробила неправдивий висновок про те, що всі наші політики групуються в соціал-демократичному секторі. 

- Усі їхні програми і вся риторика наших політиків говорить, що того немає, - наполягає Антоніна Колодій. - Політологи лише апробовують кількісні методи дослідження. Я до них дуже часто ставлюся скептично. Тому що, якщо кількісно проведене дослідження суперечить фактам, суперечить тверезому глузду, то значить щось не так з методикою, а не з фактами і не з тверезим глуздом. 

Виборцеві потрібно зіставляти, про що говорять політики і що ці політики роблять, вважає професорка Колодій. Оскільки позиція політиків - це не завжди їхня ідеологія, але ідеологія включає також позицію.  

Науковець оцінила з цього боку найбільш популярних претендентів на президентську посаду. 

- Зі мною деякі політологи не погоджуються, зокрема і Анатолій Романюк (професор, доктор політичних наук - ЩЛ), з яким ми про це сперечалися. Але я вважаю, що Юлія Тимошенко - від початку і до кінця - є типовий, професійний популіст, - заявила Антоніна Колодій. - Вона навіть свій образ намагалася створити у вигляді образу Евіти Перон з Аргентини. Яка колись була, правда, дружиною президента, але дуже вміло за нього агітувала. І перонізм - це такий відомий американський варіант популізму. Популізм буває різний. Буває зовсім примітивний - як у Зеленського. А може бути професійно обгрунтований і такий, щоби поєднувати професіоналізм політичний із чисто популістськими програмами і гаслами.  

Водночас професорка зазначила, що Юлія Тимошенко як політик є "дуже сильний залізний тактик". А її стратегічні великі програми мають чисто тактичний характер. Вона дуже добре розуміє і знає, що для перемоги на виборах потрібно запропонувати щось грандіозне. На кшталт "Нового курсу України". 

- Вона це зробила, зібрала експертів, а інші цього не зробили - і в цьому їхній мінус, - зауважила Антоніна Колодій. 

На думку науковця, Юлія Тимошенко претендує на роль соціального політика консервативного гатунку. 

- Соціальна ринкова економіка - це такий соціальний лібералізм німецького штибу. Недарма вона (Ю.Тимошенко - ЩЛ) також говорить про утвердження парламентської республіки канцлерського типу, - аналізує Антоніна Колодій. - Парламентська республіка ні до чого доброго в Україні не приведе - це точно. Ну, а "канцлерського типу" - це заявка на те, що вона буде головною в країні. А ця заявка на соціальну державу, на соціальну ринкову економіку говорить про правоцентристську позицію. 

Щодо Петра Порошенка, то вразливість і переваги його позиції у тому, що він при владі, наголосила Антоніна Колодій. Переваги є з погляду можливого використання адміністративного ресурсу і виборчих технологій. Вразливість у тому, що Порошенко за роки президентства не провів належної економічної реформи. 

- Юлія Тимошенко обіцяє сім відсотків росту (економічного - ЩЛ). Це з одного боку ніби популістське гасло, бо деякі економісти кажуть, що воно економічно не обгрунтоване. Але з другого боку це є нормальна цифра для такої країни, як Україна. Нехай не з 14-го чи 15-го року, але з 17-го року темпи зростання (економіки - ЩЛ) мали бути значно більшими, ніж вони є, - аргументує Антоніна Колодій. - Резервом для цього, звичайно, є середній клас, середній бізнес. Свобода ведення бізнесу в Україні абсолютно не змінилася або, скажемо так, трошечки лише змінилася, але не настільки, щоб забезпечити швидке економічне зростання. 

З точки зору економіки професорка Колодій оцінює чинного Президента як консервативного ліберала. Але, окрім соціальних допомог, нинішня влада більше нікуди не просунулася на цьому ідеологічному напрямі. Антиолігархічні кроки були зроблені лише проти одного олігарха - Коломойського. 

- Між ними ми бачимо конфлікт, і виплив Зеленський - як наслідок цього конфлікту, - резюмувала Антоніна Колодій.  

Натомість професорка схвалює національно-патріотичну позицію Порошенка, що передбачає захист української ідентичності і незалежності.  

Нагадаємо, що у 2000 році Антоніна Колодій балотувалася на довиборах у Верховну Раду від партії "Батьківщина" і програла боротьбу за депутатський мандат Тарасу Чорноволу, тодішньому ідейному націонал-демократу, який у майбутньому став функціонером Партії регіонів і прислужником Віктора Януковича. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів