Понад 30 країн будуть членами Євросоюзу у 2020 році, - експерт

22:40 31 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба міської ради

Сьогодні, 31 жовтня, у Львові в рамках проекту «Експертний клуб» відбулося його засідання на тему «Угода про Асоціацію з ЄС: що чекає на українців».

Як повідомляє прес-служба міської ради, колишній голова Генерального директорату з питань розширення в Єврокомісії й радник Фонду «Ефективне управління» Майл Лі (на світлині) зокрема наголосив у своїй доповіді на цьому засіданні:

«Угода про Асоціацію з Україною – це наймасштабніша угода, яку коли-небудь заключали в ЄС з країною, яка не є в Євросоюзі.

10 років тому Європейський Союз прийняв політику добросусідства. І майбутня Угода про асоціацію з Україною – яскраве свідчення того.

Якщо ця Угода буде ратифікована, ми побачимо Україну на одному ринку з ЄС. Думаю, через 10 років ми побачимо процес зближення України та ЄС.

Чи призведе це до членства? Поки що можу сказати точно, що зараз це питання навіть не стоїть. Тому що в Євросоюзі криза.

Поки не йде мова про приєднання додаткових країн. Наразі перед нами – план дій, аби зблизитися.

Але Євросоюз подолає кризу.  Тому, думаю, за 10 років ще кілька країн приєднаються до ЄС і ми будемо бачити понад 30 членів.

Можливо, приєднаються Сербія, Чорногорія і Косово. Приєднання цих країн підкреслює основні риси ЄС, роль ЄС у примиренні та порозумінні людей, які колись ворогували та не розумілися. 

Інші країни в Західних Балканах, які бажали би приєднатися до Євросоюзу, мабуть, будуть рухатися повільніше. Боснія і Герцоговина, Албанія, Македонія.

У цих країн є певні труднощі. Але, мабуть, упродовж 10-15 років вони подолають ці труднощі і, таким чином, членство в ЄС буде сягати 35 країн.

Якщо говорити про те, чи будуть якісь країни покидати Євросоюз. Я таки думаю, коли настане момент істини, британці таки захочуть залишитися у Європі. Ми спостерігаємо покращення в них. 

Щодо євро. Думаю, що за 10 років Єврозона розшириться. Думаю, Польща, Швеція і ще 1-2 країни приєднаються до цієї валюти. Адже, не зважаючи на кризу, євро все таки зберігає свої позиції.

Думаю, незабаром в деяких країнах сформуються коаліції, альянси щодо різних напрямків політики. Навряд чи всі разом будуть займатися кожним напрямком політики. 

Думаю, також членство буде розмаїте і більш розмаїта форма участі в Євросоюзі. Реформи, які необхідно здійснити найближчим часом – це реформи пенсії та міграції. 

Як ми забезпечимо кошти на завтрашній день, якщо в нас слабка робоча сила? Питання демографії та міграції пов’язані. Якщо в нас все буде все менше і менше молодих людей, то нам потрібна робоча сила. Цю силу можна отримати тільки шляхом міграції.

Для зони Євросоюзу це означає, що якщо Ви живете в одній країні ЄС, маєте право на роботу в іншій країні Єврозони. Нам потрібна буде ця робоча сила, аби заповнити прогалини».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів