Помпео не дозволить Путіну переписати історію кремлівських окупацій

08:46 24 липня 2020 р.

Фото до новини

У четвер викликали посла Росії у Таллінні, аби висловити протест щодо «нещодавніх заяв із намаганням представити законною окупації Естонії та її анексію Радянським Союзом».

Сполучені Штати, Литва, Латвія і Естонія спільно висловилися проти спроб переписування Росію історії після того, як президент РФ Путін заявив, що країни Балтії погодилися, аби СРСР анексував їх у 1940 році, - повідомило у четвер агентство Reuters.

«Ми рішуче виступаємо проти будь-яких спроб переписування Росією історії з метою виправдання окупації та анексії в 1940 році країн Балтії Радянським Союзом», - написав державний секретар США Майк Помпео у спільній заяві з міністрами закордонних справ трьох балтійських країн.

«Подібно до того, як США ніколи не визнавали насильницьке приєднання країн Балтії до Радянського Союзу, так ніколи не погодяться з нападом Росії на суверенітет та територіальну цілісність України та Грузії, спробу анексії Криму, підтримку Росією, керованих нею дестабілізаційних сил на сході України, або окупацію Росією Абхазії та Південної Осетії», – заявив Помпео у своєму зверненні, що помістило на своїй сторінці зокрема Посольство України у США.

Заяву зробили у 80 річницю декларації тодішнього заступника державного секретаря США Самнера Уеллеса про засудження Сполученими Штатами захоплення Литви, Естонії та Латвії Радянським Союзом.

Естонське міністерство закордонних справ повідомило у четвер, що викликало посла Росії у Таллінні, аби висловити протест щодо «нещодавніх заяв із намаганням представити законною окупації Естонії та її анексію Радянським Союзом».

«Росія намагається створити враження, що легітимізацію можна отримати шляхом збройних погроз, а репресії здійснювалися за взаємною згодою. Це вкрай цинічно», - заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

Путін у статті на тему Другої світової війни, що була опублікована на веб-сайті Кремля, зокрема написав, що «восени 1939 року Радянський Союз, реалізовуючи свої військово-стратегічні, оборонні завдання, розпочав процес інкорпорації Латвії, Литви та Естонії». Він додав, що «їх вступ в СРСР був реалізований на договірній основі, за згодою обраної влади і це відповідало нормам міжнародного і державного права того часу». «Крім того, Литві у жовтні 1939 року повернули місто Вільнюс та прилеглу область, яка раніше входила у склад Польщі», - заявив Путін.

Про це інформує DailyLviv з посиланям на Українську службу Польського радіо

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів