Польський прем'єр хоче «зберегти характер» львівського цвинтаря

14:48 7 листопада 2018 р.

«Леви розбрату» на Личаківському кладовищі у Львові

«Леви розбрату» на Личаківському кладовищі у Львові
Фото: gazeta.lviv.ua

Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що його держава хоче зберегти характер Личаківського кладовища у Львові як місця історичної пам’яті поляків з повагою до нинішніх політичних реалій.

Про це повідомили в агенції «tvp.info». За словами Моравецького, віце-прем’єр-міністр Польщі Пьотр Глінський та глава МЗС РП Яцек Чапутович «вже здійснили відповідні дії в цій справі», і польська сторона веде інтенсивні переговори з українською стороною.

Своєю чергою, віце-спікер Сейму Польщі Беата Мазурек, яка прибула в Україну на запрошення Депутатської групи з міжпарламентських зв’язків у Верховній Раді, заявила в Києві: «Не уявляємо собі, аби з Цвинтаря орлят у Львові зникнули леви. Але ми говорили також про повернення костелу святої Марії Маґдалини у Львові, а українська сторона нагадала про свої очікування у зв’язку із нерозв’язаними питаннями у Польщі».

За її словами, ці теми обговорюють віце-прем’єр Польщі Пйотр Ґлінський та його український відповідник віце-прем’єр Павло Розенко. «Це теми перемовин, що йдуть у доброму напрямку», – стверджувала віце-спікер.

Беата Мазурек звернула увагу, що питання фігур кам’яних левів, на усуненні яких нещодавно наполягла Львівська обласна рада, є у компетенції місцевої влади, а не парламентів. «Українські парламентарії вважають, що усе має залишитися на своїх місцях, що вони підтримують те, аби леви залишилися на своєму місці, вони підтримують повернення костелу і реставрацію наших історичних пам’яток. Але теж прозвучала інформація, що не все залежить від парламенту, оскільки Цвинтар орлят у Львові – не в компетенції парламентаріїв, а в компетенції мера та міської ради Львова», – зазначила Беата Маурек.

Про це повідомило «Польське радіо».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів