Польща стає центром Сухопутних військ США в Європі

12:32 4 серпня 2020 р.

Фото до новини

У Польщі буде розташовано 5,5 тисячі американських військовослужбовців.

Міністр національної оборони Маріуш Блащак зустрінеться сьогодні у Кракові з американськими генералами та послом США у Польщі. Переговори стосуватимуться домовленостей щодо польсько-американського оборонного співробітництва. Угода передбачає, серед іншого, збільшення чисельності американських військ у Польщі. Про це, інформує DailyLviv, повідомляють польські і американські ЗМІ. 

Учора ввечері глава Пентагону повідомив, що дві країни завершили переговори щодо Угоди про розширену оборонну співпрацю (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA). 

Марк Еспер додав, що цей трактат зміцнить НАТО і стримає Росію. В останні кілька днів були доопрацьовані лише деталі перекладу угоди. Міністр національної оборони Маріуш Блащак заявив, що «угода буде підписана протягом відносно короткого часу».

Згідно з угодою, крім збільшення кількості американського контингенту на 1000 солдатів, у Польщі буде розташоване командування корпусу Сухопутних військ США в Європі. 

Тож ця угода дозволить збільшити постійну американську ротаційну присутність у Польщі приблизно на тисячу військових - до тих 4,5 тисячі, які уже там присутні.

Вашингтон переконаний, що EDCA "зміцнить НАТО, посилить стримування Росії", "заспокоїть союзників" Вашингтона і "поліпшить стратегічну та оперативну гнучкість" Сполучених Штатів. У Пентагоні також наголошують, що одним із завдань угоди є зміцнення східного флангу Північноатлантичного альянсу в безпосередній близькості до Чорного моря.

Посольство України в Польщі пояснило, хто не має проходити 14-денну самоізоляцію при в'їзді в Україну.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів