Польща може тимчасово закрити кордон за домовленістю з Україною – Туск

17:47 28 лютого 2024 р.

Фото до новини

Таке рішення було б тимчасовим та взаємно болючим.

Про це інформує PAP, посилаючись на слова прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, пише DailyLviv.com.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що кордон з Україною на певний час можуть повністю закрити, припинивши двосторонню торгівлю.

Про це посадовець повідомив на пресконференції зі своїм норвезьким колегою Йонасом Гар Стьоре у Варшаві.

"Ми говоримо з українською стороною про можливе тимчасове закриття кордону та призупинення руху товарів. Таке рішення було б тимчасовим та взаємно болючим", — сказав Туск.

Прем'єр зазначив, що Польща має позитивне сальдо торгового балансу з Україною і продає більше, ніж отримує, але "різні групи мають різні інтереси".

"Я готовий ухвалювати складні рішення у питаннях кордону з Україною та завжди в консультаціях із Києвом, щоб уникнути зайвої напруги. Але нам потрібно знайти довгострокове рішення", — наголосив посадовець.

Водночас Туск підкреслив, що Варшава готова до серйозної розмови стосовно лімітів на українську агропродукцію і порушуватиме питання на рівні ЄС.

"Ліміти, які пропонує Брюссель і Київ, неприйнятні для нас", — додав прем'єр.

Нагадаємо, польські фермери вже кілька тижнів протестують проти сільськогосподарської політики ЄС та імпорту продукції з України. Вони хочуть не допустити потрапляння дешевшого українського зерна на внутрішній ринок.

Після російського вторгнення в Україну два роки тому Брюссель призупинив усі імпортні тарифи та квоти на сільськогосподарську продукцію з України, аби допомогти країні економічно.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів