Політичні кампанії в Україні – найдорожчі в Європі, – експерт

23:09 5 червня 2015 р.

Фото до новини

Новий закон «Про політичні партії», який повинен вступити в дію у 2016 році, передбачає суттєве фінансове покарання порушників і, навіть – кримінальне, аж до ув’язнення.

Про це сьогодні, 5 червня, під час дискусії у Львівському прес-клубі на тему: «Реформи фінансування політичних партій та виборчих кампаній в Україні» заявив радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем Денис Ковриженко.

За його словами, політичні кампанії в Україні належать до найдорожчих у Європі.

- Ніяких заперечень щодо того, що гроші в політиці обліковувати треба, тому що політика часто використовується для того, щоби просувати інтереси тих промислово-фінансових груп чи окремих олігархів, які стоять за фінансуванням певної політичної сили. За кожною політичною силою стоїть той чи інший олігарх, який або присутній у парламенті, або дуже активно на нього впливає, - каже він.

Найцікавіше, що під час підготовки законопроекту, виникли питання про те, хто ж контролюватиме дотримання законодавства і, особливо, фінансову частину.

- У нас є кілька державних органів, які нібито щось контролюють. Це – ЦВК, яка аналізує відповідні звіти. Але яким чином це здійснюється – велике питання. По суті, це формальна перевірка фінансової документації з банку і зіставлення цих цифр з даними, які відображаються у звітах. Причому, сама ЦВК каже, що були випадки, коли до виборчих фондів перераховували кошти від юридичних осіб, що законодавством заборонено. Але відповідальності немає, тому якихось санкцій застосувати неможливо. Тому перевірка – формальна:  вона стосується виборчої звітності, подається інформація тільки в податкові органи, - каже він.

Також була ідея включити в процес Мінюст і податкову. Але потім вирішили, що це має бути орган, який ще не дискредитував себе.
- Наразі це може бути Національне агентство із запобігання корупції. Цей орган як такий, поки що не функціонує, але і закон не набирає чинності з завтрашнього дня, - каже Денис Ковриженко.

Оскільки реформа передбачає державне фінансування політичних партій, то в суспільстві почалися дебати як можна фінансувати 240 чи 260 партій і роздавати їм бюджетні кошти?

- Насправді, в жодній країні, де існує державне фінансування, держава не фінансує всі партії. Дуже часто – це тільки парламентські партії. Але в багатьох країнах надають гроші партіям, які не подолали бар’єр, але отримали досить високий відсоток на виборах.  Зараз в законопроекті зафіксовано – 3%. Але тут є свої опоненти, тому що якби закон вже діяв, то тоді навіть комуністична партія України мала би отримувати ці гроші, - зауважив він.

Також за словами Дениса Ковриженка, зараз ми маємо певні юридичні колії, коли за одним законом певна дія заборонена, а за іншим – ніби й ні.
- Юридична особа напряму перераховувати гроші у виборчий фонд не може. З іншого боку, внесок партії до виборчого фонду не підлягає обмеженню за розміром і кількістю перерахувань. Тому якщо в нас щось дозволяється чи заборонено в законі про політичні партії, то ця заборона повністю має дублюватися в усіх виборчих законах, включно із законом про місцеві вибори, - каже він.

Новий закон передбачає, що юридична особа має право перераховувати на рік 400 мінімальних заробітних плат, фізична – 100.
- Але ви можете взяти свої 100 мінімальних заробітних плат і в рамках цієї суми дати кільком кандидатам по 10 мінімальних заробітних плат, ще  90 % – партії, і щось передати місцевій організації. Але загальне обмеження є універсальним і підлягає моніторингу, - каже Денис Ковриженко.

Що стосується фінансової звітності, то зараз її майже немає. А в законопроекті передбачена максимальна деталізація: звідки, хто, в якому розмірі. Також має бути деталізована звітність витрат і фінансових зобов’язань.
- Можна отримати гроші  в тимчасове користування. А це є принципом політичної корупції. У деяких країнах Європи це було серйозною проблемою.

Там беруть в банках кредити, кидають їх в виборчий фонд. Власником банку є якийсь потужний олігарх, і ці гроші потім обертаються в політиці, - каже Денис Ковриженко.

І що найцікавіше в новому законі – покарання.
- Якщо партія повинна подавати щоквартальний звіт і якимись чином зумисно внесла якусь недостовірну інформацію, то за аналогією з корупційними злочинами – це тягне на кримінальну відповідальність або штраф. Якщо партія отримала внесок, який перевищує встановлену межу, то стягується штраф. А кримінальна відповідальність настає у випадку отримання коштів з заборонених законом джерел та в особливо великих розмірах, - наголосив радник з юридичних питань.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів