Поки рашисти переносять переговори щодо Донбасу – Україна суттєво зміцнила позиції, – ЗМІ (відео)

23:02 14 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

Чергову зустріч тристоронньої контактрої групи в Мінську ніби запланували на 19 грудня.


Відео: «Телевізійна служба новин» каналу «1+1»

Заплановані чергові переговори щодо Донбасу цього тижня в так і не відбулися: «Мінськ-2» – зустріч контактної групи з врегулювання ситуації на Сході України – цього тижня провалився. Бойовики відмовилися їхати на переговори у столицю Білорусі.

А Україна, яка ще на початку тижня наполягала на якнайшвидшому старті перемовин, до п'ятниці змінила думку на протилежну. Що ж змінилося за п'ять днів, ідеться в сюжеті «ТСН.Тиждень»:

Вівторок, 9 грудня. Увага прикута до Мінська – поки в Україні оголошений день тиші, у столиці Білорусі чекають на зустріч тристоронньої контактрої групи. Україна, ОБСЄ та Росія з бойовиками мали б сісти за стіл переговорів.

Але зустріч так і не відбулися. Ниточки, за які Кремль смикає бойовиків, не дають «ДНРівцям» і «ЛНРівцям» зрушити з місця.

Ті вимагають перенести зустріч на 12 грудня. Україна наполягає – сьогодні й крапка.

«Мінськ-2» – лише фіксація домовленостей. Їх мають досягти між собою Київ та Москва. 

ОБСЄ – як спостерігач та гарант для дотримання слова. Хоч, судячи з попередніх угод, – не надто дієвий. А бойовики – ширма, що мала б приховати справжню дійову особу – Кремль.

Утім, на відміну від першого Мінська, переговорні позиції України значно зміцнилися. Світ цілком ясно дав зрозуміти Путіну, що обманути його не вдалося.

Виробив спільну позицію щодо санкцій Росії і допомозі Україні. Наша армія відновила боєздатність. А економіка Росії отримала неймовірний нафтовий нокаут.

У різних частинах світу тим часом відбуваються події, що прямо чи опосередковано впливають на сторони. Та й самі сторони не дрімають.

Росія напередодні дня тиші перекинула на Донбас черговий спецназ і активізувала бої на всій лінії фронту. Більше захопленої території – більший предмет торгу. Але атаки бойовиків захлинаються – українська армія не робить жодного кроку назад.

Натомість стрімку здачу позицій демонструє енергетична імперія Росії і зазнає ударів. Нафта марки «Brent» знижується до 66 доларів за баррель.

Путін публічно змінює риторику – мовляв, Росія поважає територіальну цілісність Україні. Це лунає з його вуст на зустрічі із Франсуа Оландом – що виглядає, як виклик на килим.

Французський президент робить коротку зупинку у Москві по дорозі у Париж. Путін – їде в аеропорт на рандеву.

Тепер – Київ. Відмова української влади фінансувати території, що контролюються бойовиками, зламала гру Москви. Устами представників самопроголошених республік Москва вимагає від Києва відновити особливий статус окупованих територій.

Спочатку стільці – потім гроші. Українська влада вимагає виконання попередніх мінських домовленностей – припинити вогонь, відвести важке озброєння.

Гра м'язів та нервів. Консультації тривають. Несподівано Москва отримує неприємний сюрприз навіть від здавалося б свого найближчого союзника. Білорусь після звинувачень з боку Росії в реекспорті і різких заяв Лукашенка на адресу Москви, повернула на російсько-білоруський кордон митні пости. Безглуздя, як для Митного союзу.

У середу, 10 грудня, події навколо контактної групи завмерли у невизначеності. Представники псевдореспублік у Мінськ так і не приїхали. В Україні починають лунати заяви, а чи має сенс ця зустріч узагалі.

Із Москви звучить нова дата – 11 грудня. У комітеті Держдуми кажуть, що все погоджено вже на 90 відсотків. До зустрічі лишається менше доби, однак будь-яке натреноване око помічає, що відсутні безліч дрібних протокольних і непротокольних детальок, які свідчили б, що зустріч готується.

Контактна група представників України та Росії за спостереження ОБСЄ констатує неготовність лідерів сепаратистів домовлятися про припинення вогню на Донбасі. Така заява лунає від трійки.

А один з переговорників – екс-президент України Леонід Кучма – іде далі. І каже, що не бачить доцільності в проведенні зустрічі в найближчі дні.

Бойовиків це дратує. Вони анонсують непередбачену скайп-конференцію із Києвом. 

Кажуть, що хочуть обговорити підготовку. Зустріч так і не відбудеться – від неї відмовиться сам Київ.

Нервує і Росія. Москва показує Європі ядерні м'язи. У цей день стає відомо, що літаки НАТО перехопили над Балтійським морем шість російських бомбардувальників, які здатні нести атомні боєголовки. Натівські F-16 проти чотирьох російських бомбардувальників Ту-95 та двох ракетоносців Ту-22.

Брюсель зберігає холодну голову. Готує нові санкції – про це оголошують у Єврокомісії. 

І натякають на альтернативу «Південному потоку». Замість російського газу, європейці можуть купляти каспійський.

Світовий банк прогнозує, що економіка Росії впаде щонайменше на 0,7 відсотка – навіть якщо нафта далі дорожчатиме. Нафта ж продовжила своє падіння.

Із публічними заявами виступає прем'єр РФ Дмитро Мєдвєдєв. Мовляв, Росія – це Європа, Обама – друг.

Четвер, 11 грудня, у Києві вважали реальною компромісною датою. Однак бойовики все ще думають.

Ображені лідери сепаратистів звинувачують Київ – мовляв, той за лічені хвилини до початку скайп-конференції від контактів відмовився. Тим часом ситуація навколо їхніх патронів у Москві далі погіршується.

У Москві триває падіння котирувань на біржах. Долар та євро сягають рекордних позначок.

На сході Україні – теж втрати. Стає відомо, що під час під час боїв знищено підрозділ російських військових розвідників.

У цей день сигнал про безумовну підтримку Києва надходить з Австралії. Мельбурн виділяє українській армії 2 млн доларів і обіцяє координувати свою позицію в ООН. 

Президент Петро Порошенко з країни, що й досі переживає загибель своїх громадян у збитому російською ракетою «Боїнгу», заявляє, аби росіяни йшли геть з української території. І отримує максимальне сприяння Австралії, яка зголошується терміново поставити нам вугілля та уран. І повністю ними перекрити поставки з Росії.

Сенат США готується розглянути законопроект «S2626». Якщо він буде ухвалений – Україна стане військовим партнером Вашингтона поза НАТО.

П'ятниця, 12 грудня. Вранці розвіюються остаточні сумніви. Один з лідерів бойовиків Денис Пушилін заявляє, що переговорів у Мінську 12 грудня, не буде.

Те, що на початку тижня здавалося майже вирішеним питанням, нині виглядає непролазними хащами принципових розбіжностей. Але час грає проти Москви. 

Переговорні позиції України стають кращими. Протягом лічених днів ціни на нафту впали на кілька доларів, а отже і ціна на зав'язаний на нафту російський газ.

У російських обмінниках рубль побив історичний мінімум і готовий взяти планку у 60 рублів за один долар. Бойовиків тривожать чутки про завершення Кремлем пректу «Новоросія».

А Київ, здається, влаштовує будь-який варіант. Вигоди є і від зустрічі, і від її провалу. За п'ять лише днів позиції Києва та Москви змінились настільки, що бойовики з обережністю заявляють – готові залишити окуповані землі і самі передати їх під контроль Києва.

Тепер же з'явилася ще одна дата можливої зустрічі у Мінську – 19 грудня. Втім, самі сепаратисти її не підтверджують.

Хоча й кажуть, що наполягатимуть на проведенні чергового раунду до кінця року. Це слова так званого спецпредставника «ДНР» на мінських переговорах Дениса Пушиліна. Інформацію про те, що дату зустрічі постійно переносять, бо не домовились про обмін полонених, він спростовує.

Про це повідомив сьогодні, 14 грудня, кореспондент «Телевізійної служби новин» каналу «1+1» Григорій Жигалов.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів