Український парламент закликає Раду Безпеки ООН відреагувати на зазіхання Росії на Крим

12:02 28 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

«За» відповідне звернення до РБ ООН проголосували в п'ятницю 230 нардепів.

Зокрема у ньому мовиться: «Верховна Рада вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки зазіхань на державний суверенітет і територіальну цілісність України, у тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні у будь-якій формі. Зі свого боку, Верховна Рада України наголошує, що всі громадянські права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов’язаннями України, в тому числі, мовні, є і будуть надалі повністю і неухильно дотримані в Україні».

Парламентарі також вимагають від держав-гарантів, відповідно до Будапештського меморандуму, підтримати здійснення Радою безпеки ООН моніторингу ситуації в окремих регіонах України, зокрема в Криму. У випадку ескалації ситуації парламент вимагає від держав-гарантів домагатися негайних дій Ради безпеки ООН із надання допомоги Україні як державі-учасникові договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка не володіє ядерною зброєю.

Верховна Рада також запрошує в Україну спеціальні місії під егідою ОБСЄ й Ради Європи для перевірки належного дотримання прав громадян України всіх національностей і конфесій у Криму й інших регіонах України. У документі парламенту йдеться: «Після того, як Верховна Рада Криму 26 лютого відмовилася розглядати сепаратистські ініціативи, збройне терористичне угрупування, яке діє під прапорами Росії наступного дня захопило приміщення Верховної Ради й уряду автономії. Сьогодні були спроби захоплень з боку невідомих озброєних бійців аеропорту в Сімферополі та аеропорту Бельбек поблизу Севастополя на території Криму».

Верховна Рада також висловила занепокоєння через проведення цими днями в Росії масштабних військових навчань і передислокації військ у прикордонних з Україною регіонах.

Про це повідомляє сьогодні, 28 лютого, «Радіо Свобода».

Як інформував «Щоденний Львів», керівник МВС констатує військове вторгнення Росії до Криму та його окупацію.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів