Парламент буде сформований 25% виборців, – експерт у Львові

13:49 21 липня 2019 р.

Фото до новини

Чотири соціологічні агенції мають намір опитати від 13 тисяч до 25 тисяч виборців в рамках екзитполу.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 21 липня, під час відеомарафону «Львівщина обирає парламент», який відбувся у Львівському пресклубі, повідомила директорка дослідницького центру «Соціоінформ», доцентка кафедри соціології Українського католицького університету Наталія Зайцева-Чіпак.

За її словами, перші дані екзитполів уже оприлюднюватимуть з 19.45.

- Що стосується явки виборців, то ми припускаємо, що вона дорівнюватиме явці виборців під час президентських виборів. Можливо, їх буде менше. Тому що, коли ми запитувли людей, чи вони планують прийти на вибори, то казали - «так». Але коли ми уточнювали, чи планують вони якісь поїздки 21  липня, то з’ясовувалося, що таки планують. І не факт, що всі вони взяли відкріпні талони. Тому, можливо, явка виборців буде трохи меншою, - зазначила вона. 

Представниця команди «Зе» у Львові Олена Остимчук зауважила, що, за її даними, на цю годину вже зафіксовано 12 порушень виборчого законодавства. І це тільки в Яворівському, Старосамбірському та Сокальському районах.

- Ми зафіксували випадки, коли виборці намагалися проголосувати з закордонними паспортами та водійськими посвідченнями, - зазначила вона. 

Член правління ГО «Західний інформаційний фронт» Віталій Ковтун зауважив, що ці вибори можуть мати відносну легітимність. 

- Мені важко коментувати цю новітню політичну аферу, яка називається дочасні президентські вибори. Афера, тому що літня пора та швидка виборча кампанія не дає можливості провести нормальну виборчу агітацію. Також я вважаю, що явка не перейде рубіж 50 відсотків. Це означає, що легітимність цього парламенту буде відносною. І його рівень незалежності буде відносним. Це призведе нас до такої ситуації, коли парламент буде сформованим 25-ма відсотками виборців саме через низьку явку – заявив він. 

Водночас, на його думку, Львівщина збереже політичні баланси. І тут партії збережуть ті відсотки, які й мали досі. 

Довідка

Мета проекту “Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб'єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету” - інформування мешканців і журналістів Львівщини та України про кандидатів у депутати Верховної Ради. Забезпечення комунікацій між виборцями, ЗМІ, експертами і кандидатами в народні депутати та їхніми командами для усвідомленого, якісного вибору нового парламенту. Підвищення рівня прозорості виборчого процесу та активізації і поліпшення діяльності ЗМІ. Паритетне представлення жінок-кандидаток для формування нового парламенту з дотриманням 30% квоти.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів