Паніка на Банковій

15:40 1 грудня 2013 р.

Один із працівників адміністрації президента надіслав друзям таку смс: "Тут усі в паніці. Шукають на кого все звалити. Тому що, якщо завтра на Майдан чи Європейську площу вийде мільйон, то все пропало. І ще шукають, хто підставив Папу"

Нагадаємо,  у ніч з п'ятниці на суботу спецпідрозділ "Беркут" розігнав мітинг на Майдані Незалежності. Жорстко і нещадно. Людей скидали з постаменту стели Незалежності, били кийками та ногами, тягли по землі. Як наслідок – купа поранених та затриманих міліцією. О 4 ранку кілька десятків мітингувальників втікали від бійців до Михайлівського собору, а вже по обіді там почав збиратися новий мітинг. І це вже був зовсім не той Майдан, який танцював увесь тиждень біля монументу Незалежності. Це був не мітинг за євроінтеграцію, а спротив проти президента Віктора Януковича.

"Київ, вставай", "Ката на нари", "Януковича на йолку" - скандували люди, збираючись на площі. Їх підтримували сигналами машини, що проїжджали поруч. Ще вчора були всі шанси, що євроінтеграційні мітинги тихо зійдуть нанівець. Зараз Україні близька до того, що в країні почнеться повноцінний бунт. І, що найцікавіше, в нього можуть зробити свій внесок українські олігархи.

На 11 на стрічках агентств з'явилася новина з посиланням на джерело, що пішов у відставку глава адміністрації президента Сергій Льовочкін. Станом на 19:45, як свідчать джерела INSIDER в АП, його місце посів глава МВС Віталій Захарченко, а міністром внутрішніх справ став його заступник Віктор Дубовик. Варто зауважити, що це дуже значні кадрові перестановки. Льовочкін обіймав посаду глави адміністрації Януковича від самого обрання останнього президентом. Тобто, майже 4 роки. Тим, що Льовочкін пішов з АП фактично руйнується система противаг, яка існувала після призначення у грудні минулого року другого уряду Миколи Азарова.

Нагадаємо, ключові фінансові та силові посади в цьому Кабміні посіли люди, близькі до президентської "Сім'ї". Здавалося б "вічний" Льовочкін раптово пішов одразу після жорсткого розгону Євромайдану. Як відомо, тепер вже колишній глава АП минулої неділі вийшов подивитися на 100-тисячний мітинг на Європейській площі. При цьому телеканал "Інтер", акціонером якого є Льовочкін разом з бізнесменом Дмитром Фірташем і який завжди вважався провладним, транслював цю подію. А вже через кілька днів в опозиційному таборі заговорили про те, що екс-глава АП має стосунок до "Євромайдану без прапорів" біля монументу Незалежності, і "розкачує" там ситуацію через групу громадських діячів.

"Вони діяли, як і під час податкового Майдану - почали розкачувати ситуацію зсередини", - сказав один з активістів. Після того, як опозиція об'єдналася з аполітичним Євромайданом, багато хто заговорив, що опозиційні політики відверто "злили" протести. З одного боку, в них не було чіткого плану, що робити далі. І максимум, на який вони розраховували, це тягнути тему євроінтеграції до 1 грудня. А тоді вже провести останній мітинг, і повернутися до роботи в Раді. З іншого боку, опозиційні лідери були дуже ображені на "майдан без політиків". Причому , якщо Арсеній Яценюк і Віталій Кличко ще якось себе стримували, то Олег Тягнибок не дуже добирав слова. Впливові депутати від "Батьківщини" також були злі.

"Я вже ледь стримуюся, щоб не сказати те, що прошу не говорити інших. Вони відпрацьовують "темник" Льовочкіна", - у розпачі кинув один з них. "Ми домовилися, що після об'єднання Майданів передаємо їм свою техніку. Я привіз плазму, а вони кажуть: "А в нас уже є". Вчора вони просили в мене апаратуру для звуку, сьогодні я привіз, а вони кажуть: "А ми не дамо вам ставити вашу машину". А коли я дізнався, що в них кабель заживлений до метро, я зрозумів, що я ніхто", - поскаржився ще один депутат "Батьківщини".

Самі активісти такі звинувачення, зокрема і про зв'язки з Льовочкіним, заперечують. "На жаль, зараз в Інеті розгорнулася дискредитаційна кампанія проти організаторів ЄвроМайдану. Насправді, це були підприємці, які піднімали у свій час Податковий Майдан. Вони були особисто знайомі із Максимом Маньковським нашим активістом, який працював "виступальником" на сцені. Ця апаратура є власністю підприємців, і вона частково постраждала при штурмі. Кабелів не було. Була машина з дизельним генератором", - сказав в коментарі Віктор Таран. "А "пробивати" дизель на Майдан нам допомагали опозиційні депутати з однієї фракції. На жаль, лише з однієї", - додав активіст.

Щодо студентів, то за його словами, вони самоорганізувалися самостійно. Вони діяли абсолютно самостійно та скоординовано", - додав Таран.

Водночас, про те, що Льовочкін міг мати вплив на "Євромайдан" без прапорів, опосередковано говорили й інші події: поява там його дружини Зінаїди Ліхачової, прихід глави КМДА Олександра Попова, який віддав розпорядження дати мітингувальникам бочки для вогнищ та встановити пункт обігріву Департаменту надзвичайних ситуацій.

Віктор Таран, активіст: "Щодо ролі Попова, то він нам нічим не допоміг, а тільки заважав. Ми його просили нам поставити біотуалети, палатки тощо - він нічого не зробив. Бочки взагалі дав Парубій, але то деталі".

Більше того, як вдалося дізнатися INSIDER, студентський організаційний комітет, а також організаторів Євромайдану біля Монумента Незалежності завчасно попередили про силовий розгін. Така інформація їм надійшла у день розгону, близько 19:00, повідомила на умовах анонімності одна з організаторів студентського страйку.

"Ми відразу почали казати всім знайомим студентам йти з Майдану, оскільки залишатися там надалі було небезпечно. Більшість нас послухали й пішли додому", – розповіла дівчина. Крім того, студентів орієнтували на те, що боротьба за євроінтеграцію переноситься на 2015 рік.

"Льовочкін мав план підписати асоціацію до березня 2014. При цьому він розхитував ситуацію на Майдані через громадських діячів і гасла "мітинг без політиків". Вони сподівалися, що таким чином зведуть його нанівець, а до 2015 року сформують нову партію з громадських активістів", - розповів INSIDER впливовий депутат Верховної Ради.

Концепція Льовочкіна була зруйнована вщент, коли "беркутівці" застосували силу. "За нашою інформацією, Захарченко вклав у вуха Януковичу, що якщо опозиція збере мітинг, то вона піде на "Межигір'я. І він злякався, і наказав розігнати", - сказав ще один співрозмовник серед опозиції. Крім того, Віктора Януковича дуже роздратувало те, як з ним поводилися західні лідери. Руслан Кошулинський, віце-спікер: "Ви ж подивіться, як вони з нього відверто насміхалися на банкеті У Вільнюсі. Він не зміг такого стерпіти, і дав команду розганяти".

Станом на 14 годину на Михайлівський площі зібрався стихійний мітинг. Це був вже зовсім інший Майдан. "Це вже не студенти, тут вже немає натхненних облич. Це роздратовані люди. Але нам потрібно, щоб їх тут було більше ста тисяч, щоб почати діяти", - сказав один з топових опозиціонерів. Поки що, здається, опозиція не має чіткого плану дій. Вони чекають, скільки людей вийде на вулиці. При цьому і Арсенію Яценюку, і Олегу Тягнибоку вже довелося відбиватися від непростого запитання, що вони будуть робити далі, яке наполегливо ставили прості учасники стихійного мітингу.

"Слухайте, давайте вже щось робити. Кажіть нам щось. Ми ж не зможемо щотижня їздити до Києва", - не без грубості кинув один з мітингувальників Арсенію Яценюку. "А доведеться", - так само різко відповів політик. – "Треба чесно зізнатися собі, що за раз ми це не зробимо. Нам потрібен великий всеукраїнський страйк ". "Що ти від мене вимагаєш, що ти хочеш робити?", - кричав хлопцю з натовпу Олег Тягнибок. "Скажіть нам, куди йти?", - відповідав йому чоловік. "Аби щось робити, треба, щоб тут стояв мільйон. Йдіть до сусідів, збирайте людей, щоб вони були тут", - відповів Тягнибок, стискаючи кулаки.

Опозиціонери не готові вести людей на будь-який штурм, розуміючи, що все завершиться кров'ю. "Нам треба ще кілька днів, щоб переломити ситуацію. Щоб звідси пішов настрій Майдан без політиків", - сказав один з опозиціонерів. Схоже, опозиція таки почне розкачувати ситуацію і домагатися дострокових виборів. "Щоправда, нам треба протриматися 30 днів. У Партії регіонів це теж знають. Можуть зібратися на Банковій, і зламати цей план", - сказав один з депутатів.

Крім того, опозиціонери чекають дій олігархів, які мусять сказати своє слово після відставки Льовочкіна. Вже зараз кілька депутатів-регіоналів з умовної групи "РосУкрЕнерго" (Сергій Тігіпко, Ірина Бережна, Інна Богословська, Давид Жванія, Олександр Мельник) заявили про свою незгоду з розгоном Майдану. Не виключено, що з понеділка вони взагалі можуть вийти з фракції Партії регіонів і оформитися в окрему групу. Також цікаво, якою буде реакція групи Ріната Ахметова, чий холдинг "Метінвест" послаблює співпрацю з Росією.

Тим часом, як свідчать джерела INSIDER, настрої в Адміністрації президента тривожні. Один зі співробітників АП відправив друзям наступну смс: "Тут усі в паніці. Шукають на кого все звалити. Тому що, якщо завтра на Майдан чи Європейську площу вийде мільйон, то все пропало. І ще шукають, хто підставив Папу".

Станом на 18 годину "Український дім" був зайнятий "Беркутом" з різних областей України. На Інститутській стоять вантажівки, якими можуть перекрити рух до урядового кварталу. Жодних указів президента опубліковано не було. Замість цього з’явилася його заява, у якій він засудив силову акцію проти мітингувальників. Де сам президент Янукович – станом на 23:00 достеменно невідомо.

Тетяна Ніколаєнко, Сергій Щербина.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

Інсайдер

 

новобудови Львів