Олігархи замінили ідеології в Україні на прагматичний центризм, – професорка у Львові

11:18 11 січня 2019 р.

Фото до новини

Головним соціально-політичним і соціально-культурним поділом в Україні є геополітина орієнтація: проєвропейський вибір чи проросійський вибір, який не визначається навіть загальною ідеологією.


Відео: Львівський прес-клуб

Тему “Які ідеології декларують і використовують основні кандидати в Президенти?”, обрану для засідання громадського прес-центру “Вибори-2019” у Львівському прес-клубі, доктор філософських наук, професорка Антоніна Колодій назвала важкою. 

- З 90-х років минулого вже століття в Україні ідеологія як керівна спрямовуюча лінія партії почала інтенсивно втрачати свою роль, - сказала Антоніна Колодій. - Зі становленням олігархічної системи кланово-клієнтельних відносин ідеологія перестала бути потрібною партіям. Сформувався такий напрям, як прагматизм у політиці, прихильники якого намагалися орієнтуватися на владну силу насамперед. Може, це і лібералізм, може, це і консерватизм. Але головне, чим керувалися політичні партії, гуртуючись довкола Кучми і наступних президентів, це були чисто прагматичні міркування. Як можна виграти вибори? За допомогою яких гасел можна краще гуртуватися довкола тих, хто вже при владі або має шанси отримати владу? Оцей прагматизм або прагматичний центризм, ще його називали у 90-ті роки, він триває і до сьогоднішнього дня. 

Доктор філософських наук Антоніна Колодій зауважила, що роль ідеології і роль класової політики у світі, і в Україні також, падає. Чисті ідеології зараз використовуються політичними партіями досить зрідка. І виборець у Європі теж не задоволений, що соціал-демократи чи лейбористи стають більш ліберальними або навіть більш консервативними. Тепер виборцеві важко орієнтуватися на ідеологію партії чи її кандидата, бо треба щоразу вгадувати: а хто з цих політиків буде виконувати свої обіцянки. Оце вгадування і є нині надзавданням кожного виборця. 

На думку Антоніни Колодій, кон'юнктурна чи якась інша окрема ідея, що створена на конкретні вибори, ще не творить ідеології. 

- У наших умовах інтереси політиків і виборців дуже часто входять у конфлікт із задекларованими ідеологічними цілями і доктринами, - каже науковець. - Крім того, в суспільстві є важливі соціально-політичні, соціально-культурні поділи, до яких - так чи інакше - припасовуються ці загальні ідеології і до яких - так чи інакше - мусить пристосовуватися кожен політик. Якщо говорити про сьогоднішню Україну, то головним поділом у нас є геополітина орієнтація: проєвропейський вибір чи проросійський вибір, який не визначається навіть загальною ідеологією. 

Антоніна Колодій вважає, що, визнаючи зменшення ролі ідеологій, водночас треба визнати і те, що ідеології потрібні українському суспільству. Бо і виборець, і політики згідно з ідеологіями знають, що вони підуть певним курсом. Наприклад, соціал-демократи будуть у певній формі відстоювати соціальну державу. А консерватори дбатимуть передовсім про державу і сім'ю, інші традиціоналістські цінності. Що ж до лібералів, то, на переконання професорки, в Україні абсолютно спотворене уявлення про них. Бо насправді у лібералів мають стояти на першому місці правова держава, права і свободи людини, які базуються на правовому захисті.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів