Обирали - Зеленського, а керує - Тупицький, - конституційний конфлікт

15:39 30 грудня 2020 р.

Фото до новини

Суддя Конституційного Суду Олександр Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки, а президент України Володимир Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень.

Про це оголошено у заяві, опублікованій на сайті КСУ. На думку суддів КСУ, які провели спеціальне пленарне засідання, голова держави порушив приписи ст. 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України. Про це пише DailyLviv.

"Із конституційно-правового погляду указ президента України "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" від 29 грудня 2020 року № 607/2020 є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню, оскільки він виданий президентом України з перевищенням його конституційних повноважень, суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності Конституційного Суду України, посягає на конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України", – зазначено в заяві.

Також у КС зазначили, що президент своїм указом протиправно втрутився в діяльність судді Конституційного суду і перешкоджає виконанню ним своїх службових обов'язків. За це передбачена юридична відповідальність.

"Виходячи з цього, суддя Конституційного суду України А. Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки відповідно до Конституції України і закону України "Про Конституційний суд України", а президент України – негайно скасувати свій указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року", – зазначили в заяві КСУ.

Раніше народний депутат від фракції "Слуга народу", представник президента Володимира Зеленського в Конституційному суді України Федір Веніславський назвав дивним скликання спеціального пленарного засідання КСУ. Це сталося після відсторонення президентом голови КСУ Олександра Тупицького з посади на два місяці у зв'язку з клопотанням Офісу Генеральної прокурорки. 

Українці найбільше не довіряють Тимошенко, Порошенку, Авакову, Медведчуку, Зеленському

Україні і українцям-емігрантам потрібне подвійне громадянство

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів