«Ображений» Путін достроково залишив саміт G20, щоб вдруге не снідати наодинці

07:50 16 листопада 2014 р.

Фото до новини

Однак журналістам Владімір Путін пояснив рішення достроково залишити Брісбен тим, що йому потрібно... трохи поспати і в понеділок вийти на роботу.


Відео: REUTERS

Президент Росії достроково залишив саміт "Великої двадцятки" в австралійському Брісбені. При цьому він заявив перед відльотом, що саміт проходив в "доброзичливою і діловий" атмосфері. Російський лідер дав підсумкову прес-конференцію в неділю вранці - коли інші учасники саміту G20 зібралися за робочим сніданком. Путін пояснив своє рішення покинути Брісбен до оприлюднення підсумкового комюніке завантаженістю графіка і необхідністю трохи поспати.

"Щоб не було тут ніяких спекуляцій, чому я не пішов на сніданок - залишився тут міністр фінансів [Антон Силуанов], і він повідомить те, що я розповів про наші зусилля в напрямку боротьби з Ебола", - сказав Путін.

"Нам звідси до Владивостока летіти 9 годин і від Владивостока до Москви ще дев'ять годин. Ще треба додому добратися і в понеділок треба на роботу вийти. Хоча б чотири-п'ять годин необхідно поспати", - розповів російський президент журналістам.

Описуючи свої враження від саміту G20, Путін сказав, що "господарі саміту створили сприятливу атмосферу для роботи" двадцятки", доброзичливу та ділову атмосферу. Вважаю, що робота пройшла у конструктивній обстановці".

Російський президент на саміті G20 опинився під шквалом критики з боку західних лідерів у зв'язку з роллю Москви у конфлікті на сході України. Однак на прес-конференції він розповів, що на офіційних дискусіях питання України не піднімалося, а обговорювалося лише на двосторонніх зустрічах, в ході яких "сторонам вдалося зрозуміти один одного".

Зокрема, в суботу російський президент зустрічався з одним із головних критиків російської політики в Україні - британським прем'єр-міністром Девідом Кемероном, який сказав в інтерв'ю Бі-Бі-Сі: "Ми хочемо бачити з боку Росії повагу до територіальної цілісності України і права цієї країни на вибір свого майбутнього".

"Розмови були дуже відвертими, змістовними, і, на мій погляд, корисними, - так описав Путін ці двосторонні зустрічі. - Мені здається, ми змогли з колегами ліпше один одного зрозуміти, зрозуміти мотиви дій Росії, і до мене вони донесли свої заклопотаності. Думаю, що це нам допоможе"."Ситуація в цілому, на мій погляд, має добрі перспективи до врегулювання, як це не здається дивним", - зауважив російський лідер.

Путін не пояснив, яким саме він бачить це можливе врегулювання, додавши лише: "Дуже хотілося б, щоб ми разом, звичайно, з нашими українськими партнерами - без України вирішити це неможливо - зробили це якнайшвидше. У всілякому разі, Росія буде цього прагнути".

Раніше в неділю в ході зустрічі на полях саміту "Великої двадцятки" лідери Австралії, США та Японії знову закликали Росію "припинити дестабілізувати східну Україну".

Сіндзо Абе, Барак Обама і Тоні Ебботт також висловили протест проти російської анексії Криму і заявили про рішучість "притягнути до суду тих, хто  повинен мати відповідальність за катастрофу рейсу MH17 [збитого в липні над східною Україною]".

У неділю в Брісбені відбулася також зустріч Обами з лідерами країн ЄС, на якій вони обговорювали скоординовану відповідь на політику Росії щодо України. Про це повідомляє BBC.

Нагадаємо, що в суботу під час сніданку ніхто з лідерів G20 не захотів сісти за один стіл з Путіним, проігнорувавши у такий спосіб президента РФ. Раніше прес-секретар Путіна публчіно  заперечував можливість дострокового покинення президентом Росії зустрічі керівників країн "великої двадцятки".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів