Новий план ОТГ у Львівській області ігнорує економічну спроможність громад

22:13 16 жовтня 2019 р.

Фото до новини

Влада Львівщини пропонує створити 67 об’єднаних територіальних громад і 6 районів. Керуючись лише площею територій і чисельністю населення.


Відео: Львівський прес-клуб

На сайті «Zaxid.net» 15 жовтня з’явилася інформація про погодження Міністерством розвитку громад і територій (донедавна - Мінрегіонбуд) нового плану об’єднання громад Львівщини та утворення нових районів. 

Цю інформацію обговорили на пресконференції «Чому Верховна Рада, ЛОР і ЛОДА хочуть ліквідувати економічно спроможні ОТГ і як цьому запобігти?». У Львівській області є економічно спроможні ОТГ, які не погоджуються з презентованих планом.

«Не треба змінювати правила гри під час самої гри. Громади треба чути, треба з ними говорити. Ми скерували наші звернення до Президента, Верховної Ради, Прем’єр-міністра, голови обласної адміністрації тощо. Це були перші листи нашого супротиву. Ми не розуміємо, чому нас, як громаду, яка має коефіцієнт спроможності 0,4, треба ліквідовувати», – пояснює Галина Козяр, голова Новострілищанської об'єднаної територіальної громади.

Також Галина Козяр висловила надію, що чиновники зуміють прислухатися до людей, які живуть на місцях і мають бажання підказати, як розвивати реформу децентралізації далі. 

«Для чого нищити те, що працює ефективно? Наша громада є серед 46 громад, які працюють у програмі соціального захисту, у нас створена опорна школа, проведені реформи з культури, медицини. Чому нас не чують? Ліквідовують тих,  хто не хоче йти на компроміс», – зауважує Галина Козяр.

Позицію Галини Козяр підтримав також голова Щирецької ОТГ Олег Василишин: “Ми об’єдналися згідно із законом, відстояли своє право, і відстояли його нелегко. Нам незрозуміло, чому нашу громаду хочуть приєднувати до іншої. Наше населення  – 10 600 осіб, площа – 114 км кв. Індекс спроможності за минулий рік – 0,34. Також у нас прекрасне географічне розташування. Ми приділяємо увагу кожному маленькому селу, надаємо можливі послуги. Хай можновладці приїдуть і самі подивляться, як функціонує Щирецька ОТГ. Я, як голова, не можу пояснити людям, чому це відбувається. Також Щирецька громада пишається своєю міжнародною співпрацею з містами у Польщі і Німеччині. Згодом має відбутися перший транш на водовідведення, який складає 330 тисяч євро, тому німецькі партнери теж занепокоєні такою ситуацією. 

«Обговорення відбуваються непублічно і непрозоро. Чому ця важлива реформа відбувається під знаком таємничості? Громад усувають від права на самоврядування, бо люди можуть висловити іншу думку,  – наголошує Віталій Горбатенко, координатор Комітету захисту прав громад. - Порушується принцип добровільності. Чим менше громад, тим легше домовлятися, управляти. Голова громади стає удільним князем. Він має величезний ресурс. Це роблять у турборежимі, аби люди не встигли висловити свою думку». 

Віталій Горбатенко перевірив, хто входив до складу міжвідомчої обласної робочої групи, яка складалася із 36 учасників: 2 представники громадськості, 1 депутат обласної ради, 6 науковців. Лише четвертина цієї групи – це люди з неурядового сектору. Водночас там були: головний податківець області, головний землевпорядник, директор “Львівболенерго”, начальник головного управління пенсійного фонду тощо.

Віталій Горбатенко зауважив також на тому, як цей документ надійшов в обласну раду. Там є назви громад, орієнтовна площа і кількість населення, проте немає розрахунків фінансової спроможності. А це -  нівелювання всього процесу децентралізації. 

- У нас забирають усі можливості правового реагування. Об’єднані територіальні громади не будуть мовчати з цього приводу, - каже Віталій Горбатенко. 

Львівський пресклуб запропонував провести у жовтні круглий стіл-обговорення нового плану адміністративно-територіального устрою Львівської області. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів