Нові непостійні члени Ради безпеки ООН запрацювали

08:15 2 січня 2015 р.

Фото до новини

У Раді безпеки ООН розпочали роботу п'ять нових непостійних членів – Ангола, Венесуела, Іспанія, Малайзія й Нова Зеландія. Ці країни змінять Австралію, Аргентину, Люксембург, Південну Корею та Руанду й будуть представлені в Радбезі до 31 грудня 2016 року.

Всього до складу РБ ООН входять 15 держав, п'ять із яких - Китай, Великобританія, США, Росія, Франція - представлені тут на постійній основі. Решта десять місць щорічно оновлюються наполовину. Вибори непостійних членів відбуваються щоосені в Генеральній асамблеї ООН.

Щоб потрапити в Раду безпеки, країні необхідно отримати підтримку двох третин із 193 держав-членів ООН. При цьому країни-кандидати спочатку проходять процедуру затвердження в межах своїх регіональних груп, яких в ООН п'ять: азіатсько-тихоокеанська, африканська, східноєвропейська, латиноамериканська, група західноєвропейських та інших держав.

Під час останніх виборів, що відбулися 16 жовтня, реальна боротьба розгорнулася лише за два місця, призначені для останньої групи. На них претендували три країни - Нова Зеландія, Іспанія і Туреччина. Якщо перша з ходу набрала необхідну більшість голосів, то двом іншим для з'ясування переможця знадобилося два додаткових тури. У підсумку Іспанія обійшла суперницю з серйозною перевагою: 132 проти 60 голосів.

Вступ Венесуели в Радбез ООН викликало бурхливу реакцію Вашингтона і особисто постійного представника США при ООН Саманти Пауер. Вона виступила з письмовою заявою, що поведінка Каракаса не відповідає вимогам до кандидатів на входження до складу РБ. За словами Пауер, поведінка Венесуели "суперечить духу Статуту ООН, а здійснювані нею порушення прав людини всередині країни розходяться з буквою Статуту". При цьому дипломат розкритикувала і групу латиноамериканських держав, яка схвалила кандидатуру Венесуели.

Про це повідомив "ДТ".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів