Невдача Євромайдану ще більше зажене у безправність, – психоаналітик

11:37 8 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Наталія Шапошник наголошує: «І від цього залежатиме те, як ми всі в цій країні будемо жити далі».

«ГолосUA» інформує сьогодні, 8 грудня, під заголовком «Психоаналітик розкрила головну причину виникнення протестів»:

«Глибину психологічних травм учасників Майдану можна буде оцінити тільки після його закінчення. Про це повідомила психоаналітик Наталія Шапошник в інтерв'ю кореспонденту ГолосUA.

«Наслідки будуть залежати від того, як вирішиться вся ця ситуація, до якого кінцевого результату призведе. Або люди будуть розуміти, що вони принесли якусь жертву, постраждали, але виграли. Або, інакше, це буде дуже серйозна психологічна травма. Заразще нічого не можна сказати, бо немає результату. Це ще свіжі переживання, які поки не перетворилися в те, що ми називаємо «психологічною травматизацією», – сказала вона.

За словами психотерапевта, люди або отримають якийсь екзистенційний досвід успіху, або – досвід поразки.

«І від цього залежатиме, як ми всі в цій країні будемо жити далі. Тому що дуже довгий час ми перебували в стані, який психологи описують як стан «вивченої безпорадності». Те, що відбувається в політиці, державі було відокремлено від нашої волі, зусиль, бажань і наших громадянських прав. Це така ситуація, коли ми не впливаємо ні на що. Я, як психолог, можу сказати – всі останні події спрямовані на те, щоб вийти з цього стану безпорадності, повернути собі почуття власної активності. А поразка ще більше зажене людей у безправність», – підкреслила Н. Шапошник.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів