Ненормально, що президент США консультувався в Берліні лише з Францією, Великою Британією та Німеччиною

22:29 19 жовтня 2024 р.

Фото до новини

До трьох таємних додатків плану перемоги Володимира Зеленського мають доступ лише деякі партнери України.

Французький експерт з Центру аналізу європейської політики (CEPA) Ніколя Тензер зазначив, що не мав «з перших рук уявлення про причини, чому Польщу не поінформували про секретні аспекти плану». Це три секретні додатки, доступ до яких мають лише деякі партнери України. Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com.

«Я припускаю, але я не зовсім впевнений, що влада Польщі була поінформована, навіть неофіційно, як і країни Балтії та Північної Європи, які підтримують план Зеленського», — сказав Тензер.

Він додав, що «не сказав би, що Польща вийшла з дипломатичної гри», але «це, звичайно, ненормально», що президент США Джо Байден консультувався в Берліні лише з Францією, Великою Британією та Німеччиною. 

У четвер, 17 жовтня, Зеленський представив у Брюсселі, а раніше в українському парламенті план перемоги, тобто вимоги щодо дій щодо посилення підтримки України в боротьбі з російською агресією. Ця пропозиція складається з п'яти пунктів і трьох секретних додатків. План включає: запрошення України до НАТО, зміцнення української оборони, особливі стратегічні та економічні угоди з партнерами Києва. У п’ятому пункті йдеться про післявоєнний період — Київ пропонує, серед іншого, замінити американських військових в Європі українськими військами після війни.

У третьому пункті Україна пропонує розгорнути на своїй території стратегічний пакет стримування, який би забезпечив захист від військової загрози з боку Росії. Деталі цього пункту містяться в одному зі секретних додатків, який був представлений конкретним партнерам України: США, Великій Британії, Франції, Італії та Німеччині.

Президент США Джо Байден у п'ятницю в Берліні взяв участь у чотиристоронній зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом і прем'єр-міністром Великобританії Кейром Стармером, на якій обговорювалися можливість припинення війни Росії проти України та ситуація на Близькому Сході.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів