Навіщо Янукович їздив до Москви: думки експертів

23:59 11 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: uainfo.org

«Президент України потрапив у дуже непросту ситуацію і зараз намагається знайти вихід із неї».

Тему суботньої зустрічі між президентами України і Росії радіостанція «Голос Столиці» обговорила сьогодні, 11 листопада, з російським політологом Сергієм Міхєєвим і українським експертом Володимиром Лупацієм:

«Суботня зустріч Віктора Януковича з Володимиром Путіним у Москві не одразу отримала офіційне підтвердження в пресі. Прес-служба президента України анонсувала робочий візит Віктора Януковича до Росії для обговорення торгово-економічних відносин напередодні Вільнюського саміту.

Галас у пресі піднявся через недільний випуск «Вести недели» телеканалу «Россия», в якому телеведучий Дмитро Кисельов спростував суботній візит Віктора Януковича до Москви. Пізніше прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков офіційно підтвердив, що візит Віктора Януковича до Москви все ж таки відбувся. Але про що говорили президенти, невідомо ані в Україні, ані в Росії.

На думку російського політолога Сергія Міхєєва, президент України потрапив у дуже непросту ситуацію і зараз намагається знайти вихід із неї.

«Голос Столиці»: Чому зустріч Віктора Януковича та Володимира Путіна пройшла мало не під грифом секретності?

Сергій Міхєєв: Причина проста: Янукович перебуває у досить складній ситуації. По-перше, він не розуміє, чи буде підписано цю Угоду, а друге, він розуміє, що якщо Угоду буде підписано, то ускладнення відносин з Росією може бути настільки серйозним, що для нього це може стати дуже великою політичною проблемою, та й економічною проблемою для України в цілому. Тобто насправді Янукович метається, аби знайти якесь компромісне рішення. Але його в цій ситуації знайти дуже складно, тим паче, що загострилася ситуація навколо Тимошенко. І тепер незрозуміло: чи випустять Тимошенко, якщо не випустять, то чи будуть європейці підписувати Угоду? А якщо випустять, то чи не буде так, що щойно вона залишить межі України, вона одразу стане політичною фігурою і братиме участь у наступних виборах президента. Янукович з усією цією історією з підписанням потрапив у досить складну ситуацію, і цим вся ця таємничість і обумовлена. Це, мабуть, в першу чергу умови української сторони, яка не хотіла, щоб розголошувалися деталі переговорів, тому що це може якимось чином вплинути на даний процес.

«Голос Столиці»: Чи обговорювалося на переговорах питання економічної допомоги Україні з боку Росії?

Сергій Міхєєв: Я думаю, що така конкретика теж була, і, напевно, ця конкретика була і під час нещодавньої зустрічі в Сочі. Ми не знаємо деталей, але контекст не приховує Росія. У разі підписання Україною Угоди з Євросоюзом, вона прийме досить жорсткі заходи відносно українських товарів, а якщо все-таки Україна її не підпише, Росія готова йти на серйозну інтенсифікацію економічних зв'язків. Я думаю, обговорювалися і цифри, і конкретні проекти, і загальний контекст ситуації. Раз Янукович взагалі їздить до Москви, то, мабуть, він розуміє, що повний розрив з Росією буде чреватий дуже серйозними проблемами.

У свою чергу, український політолог і президент Центру «Софія» Володимир Лупацій вважає, що Україна до останнього розглядатиме варіант підписання політичної угоди з ЄС.

«У будь-якому разі залишається ситуація: або Україна виконає зобов'язання з приводу підготовки Угоди про політичну асоціацію, або постарається вийти в інший бік, що так само не легко. Країні буде важко забезпечити гарантії і якісь швидкі просування, тим паче, що це також стосується конституційних положень України, закону про зовнішню політику і т.д. Тому, я думаю, що тут не варто було б бігти попереду паровоза. Є так само третій варіант – це український варіант приєднання. Тобто не політична асоціація і не Митний союз, але цей варіант пов'язаний з мобілізаційною моделлю, або ж навіть з певним економічним надзвичайним станом для України. Тому я думаю, що варіант підписання політичної угоди буде розглядатися до останнього», - вважає політолог.

З різних джерел ЗМІ все ж вдалося з'ясувати, що зустріч глав держав відбулася на військовій базі в Росії. І проходила вона віч-на-віч – президенти спілкувалися без своїх помічників. Про що конкретно говорили Віктор Янукович та Володимир Путін, невідомо. Нагадаємо, попередня зустріч Віктора Януковича з Володимиром Путіним відбулася 27 жовтня у Сочі». 

Як повідомляв «Щоденний Львів», після таємної зустрічі Януковича й Путіна «регіонали» критикують асоціацію з ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів