Нардепи розповіли у Львові про закони, які прийматимуть

10:17 16 серпня 2019 р.

Фото до новини

Вступ в ЄС, інтеграція в НАТО, боротьба з корупцією та підняття соціальних стандартів є дорожньою картою, яку реалізовуватиме партія «Європейська Солідарність» у новому українському парламенті.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це 15 серпня, під час дискусії у Львівському пресклубі на тему: «Яких першочергових законопроектів очікує українське суспільство від новообраної Верховної Ради?», заявив народний депутат України 9-го скликання від партії «Європейська солідарність» Олег Синютка.

- «Європейська Солідарність» буде продовжувати ту політику, яку здійснював у парламенті «Блок Петра Порошенка» і яка скерована на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Тому, на мою думку, ключовими є чотири напрямки, в контексті яких повинні приймати закони. Перший блок – законодавчі ініціативи, спрямовані на вступ України до Європейського Союзу.  І тут не потрібно вигадувати нових речей. Вже підписана угода про Асоціацію та існує дорожня карта виконання угоди про Асоціацію. Другий блок – вступ України до Північноатлантичного оборонного альянсу. «Європейська  Солідарність» підготувала Європейську хартію, яка передбачає прийняття законів, що дають можливість Україні відповідати всім стандартам та критеріям НАТО як у безпековій, так у інших сферах української політики. Третій блок - антикорупційна політика та забезпечення антикорупційних заходів, які би подолали цю одну з найбільших проблем українського суспільства.  І тут, передусім, треба прийняти закон про незаконне збагачення, який би виправив всі недоліки, скасовані українським судом. І четвертий блок – соціальна політика. Українська економіка сьогодні зростає завдяки економічним реформам, які проводили кілька останніх років. І це дає нам можливість скеровувати більше коштів на соціальний захист. Особливим статусом тут повинні керуватися ветерани російсько-української війни. Але ми маємо збільшити соціальні виплати для пенсіонерів та підняти соціальні стандарти для працюючих, - перелічив колишній очільник Львівської обласної державної адміністрації.

Народний депутат України 9-го скликання від партії «Слуга народу» Юрій Камельчук наразі озвучив тільки план роботи на перший місяць каденції. 

- Зважаючи на те, що в нас є абсолютна більшість, думаю, ми з легкістю будемо проводити законопроекти в дію. І є бажання за перший місяць прийняти закони, які не приймали впродовж 28 місяців. Найбільш пріоритетні – зняття недоторканості з депутатів, процедура узаконення імпічменту, - каже новообраний депутат від 124 виборчого округу на Львівщині. 

Він також повідомив, що працюватиме в комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

- НКРЄКП зараз є поза законом. І одне з наших завдань – через конституційну більшість провести зміни до Конституції  і узаконити колегіальні органи, які дозволять працювати ефективно. А також – призначити нових членів НКРЄКП, які діятимуть в інтересах України, а не окремих олігархічних груп. Ще треба провести зміни до ринку електроенергії, ринку землі та іншого. Є багато страхів у суспільства та наших політичних колег про те, що цього не можна робити. Це буде зроблено, але поступово і за допомогою різних запобіжників, - упевнений Юрій Камельчук. 

Народна депутатка України 8-го скликання Оксана Юринець, якій під час цьогорічних позачергових  виборів до Верховної Ради забракло лише два відсотки голосів виборців для перемоги, дала поради та настанови своїм колегам.

- Не варто приймати велику низку неадекватних проектів, які були зареєстровані наприкінці 8-го скликання. Тому що вони є антиукраїнськими та антидержавними і призвели до згортання усіх процесів, які були розпочаті в Україні.  Що стосується тих, які треба прийняти, то це – низка законопроектів, які були прийняті в першому читанні. Їх автоматично повинні розглядати депутати 9-го скликання. З них є ті, що вкрай важливі для євроатлантичної інтеграції  України, для продовження реформ. І їх треба приймати дуже швидко. Крім того, є дуже важливими ті законопроекти., які пропонує новий президент. Серед них – законопроект, який частково вирішує питання імпічменту Президента, про тимчасові слідчі комісії. Також є законопроект, який зобов’язує забудовників передбачати наявність інфраструктури, закон про оборону та нацбезпеку, - радить вона. 

Натомість доктор політичних наук, професор НУ «Львівська політехніка» Микола Бучин нагадав, якщо нова влада захоче провести місцеві вибори, то мусить завершити реформу децентралізації.

- Без завершення реформи децентралізації місцеві вибори провести нереально. Це буде абсурд. Тому дуже багато законопроектів, які стосуються децентралізації та місцевого самоврядування є гіперважливими. Можна говорити про закон про адміністративно-територіальний устрій. Нам потрібно прийняти закон про службу в органах місцевого самоврядування, внести зміни до Конституції, які трансформують адміністрації в контрольно-наглядові префектурні органи, потрібно чітко розподілити повноваження на рівні органів місцевого самоврядування і органів місцевої влади. І цей напрям має бути одним з першочергових, - вважає політолог. 

Довідка

Дискусія відбувається в рамках проекту “Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб'єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету”.

Проект підтримує «Медійна програма в Україні», яку виконує міжнародна неурядова організація “Internews” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів