На заході України найбільше не люблять олігархів і готові протестувати

10:37 5 грудня 2018 р.

Фото до новини

Жителі західних областей України, оцінюючи проблему дискримінації, частіше заявляли про існування дискримінації за віком (42%), інвалідністю (31%). Кожен четвертий (24%) заявив про наявність дискримінації за станом здоров’я і статтю. При цьому 70% респондентів на заході заявили, що ніколи особисто не стикалися із проявами дискримінації.

Водночас значна частина опитаних жителів заходу допускають дискримінацію і обмеження прав наркозалежних і «олігархів» (по 59% опитаних), людей, які мають непопулярні політичні погляди (наприклад, підтримують Росію) (57% готові обмежити їхні права), колишніх засуджених (53%), представників ЛГБТ-спільноти (48%). Більшим, ніж в інших регіонах, на заході виявився відсоток тих, хто «за певних обставин» допускає обмеження прав вимушених переселенців (24%).

Ситуація із захистом своїх прав у західних областях виявилась доволі обнадійливою. «На жаль, половина жителів Заходу, які повідомили, що їхні права були порушені, навіть не намагалися їх захистити. Але… саме стільки ж виявилося й тих, хто намагався захищати свої права у випадках їх порушення – і це найкращий показник з усіх регіонів України. Крім того, на Заході є найбільший показник людей, які досягли успіху у відстоюванні своїх прав. Половина опитаних у західному регіоні не змогли пояснити, чому вони не захищають свої права (найвищий показник по Україні), ще 38% вважають це марною витратою сил і часу. Такі результати можна пояснити зневірою та недостатнім рівнем обізнаності», - прокоментувала Світлана Колишко, керівниця групи з прав людини, координаторка проекту Програми розвитку ООН в Україні.

Якщо ж справа таки дійде до захисту своїх прав, кожен третій житель заходу (31%) вважає ефективним звернення до суду (найвищий показник по Україні), до поліції піде 22%, майже стільки (21%) звернеться до родичів чи знайомих, на захист у Європейському суді з прав людини покладають надії 20% і ще 19% звернуться до ЗМІ. Крім того, в західному регіоні найбільше тих, хто заявив про участь в акціях протесту (19% проти 11% по Україні).

Такі результати презентованого 5 грудня у Львівському прес-клубі другого загальнонаціонального опитування про права людини, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва і фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО «Центр інформації про права людини». Два роки, що минули від першого базового соціологічного дослідження, показали – українці цінують свої права і свободи, хоча й досі погано орієнтуються у змісті та походженні прав людини, сутності правових механізмів.

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів