На референдум за єдність Донбасу з Україною прийшли вже півтора мільйона громадян

19:50 11 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Про це повідомив у неділю голова його ЦВК Михайло Лисенко.

Сьогодні, 11 травня, на території Донецької та Луганської областей відбувається референдум (територіальне опитування) «За мир, порядок і єдність з Україною!». За даними екзит-полів, близько 70% громадян, які взяли участь у плебісциті, на питання «Ви за збереження вашої територіальної громади у складі України і возз'єднання з Дніпропетровською областю?» відповіли ствердно.

Як підкреслив голова Центральної виборчої комісії Михайло Лисенко, станом на 16.00 проголосувало майже півтора мільйона осіб. Особливо активні жителі районів на межі з Дніпропетровською областю – Добропільського, Красноармійського та Великоновосілківського.

«Те, що кількість твердих прихильників єдиної і неподільної України зростає мірою наближення до Дніпропетровщини, цілком зрозуміло. Місцеве населення на власні очі бачить, як спокійно і мирно живуть сусіди. І це – найкраща агітація за єдність країни», – сказав Лисенко.

Натомість красноармійський активіст Віктор Петренко вважає, що в його рідне місто сепаратисти більше не поткнуться. «Деякий час тому вони намагалися тут звити гніздо, справа ледь не закінчилося кров'ю. Після чого городяни поставили умову - забирайтеся або ми приберемо вас самі. Поки у нас тихо», – розповів він.

Повідомляючи про це сьогодні, 11 травня, УНІАН додає, що терористи уникають також півночі Луганської області, включаючи Сватове, Марківку, Білокуракине, Новопсков та прилеглі до них села. Як повідомила  в.о. голови Луганської облдержадміністрації Ірина Веригіна, так званий «референдум» про незалежність «Луганської народної республіки» в перерахованих населених пунктах не проводиться.

Натомість, за даними голови Луганської окружкому Валентина Ткалича, там проводиться територіальне опитування про збереження Донбасу в складі України, яке є законним, на відміну від сепаратистського «референдуму». Бойовики з незаконних збройних формувань намагалися переслідувати учасників законного референдуму.

Так, за словами голови ЦВК Михайла Лисенка, 11 травня були зафіксовані спроби затримати машини, що перевозили мобільні урни, – в районі Горлівки, Луганська і Пантелеймонівки. Але в цілому референдум «За мир, порядок і єдність з Україною!» проходить успішно, і є всі підстави очікувати, що більшість жителів Донбасу висловляться за збереження регіону в рамках єдиної країни. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів