«На Майдан повинні виходити мужчини», – Федина

10:33 3 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: zaxid.net

Координатор львівського Євромайдану просить неповнолітніх повертатися зі столиці.

«Газета по-українськи» опублікувала сьогодні, 3 грудня, інтерв’ю Вікторії Цимбалісти з координатором львівського Євромайдану Софією Фединою «Те, що сталося 30 листопада, дуже нагадує Крути»:

Майже два тижні на львівському Євромайдані ведучою та координатором акції була 29-річна Софія Федина – голова Світової федерації українських лемківських об'єднань, радник голови обласної ради, співачка і телеведуча, викладач місцевого університету ім. Франка. Розповідає, що було на Майдані в ці дні.

– Львівський Майдан розпочався у четвер 21 листопада. У перші дні я намагалася максимально поширювати інформацію. Не могла зрозуміти, чому так мало народу виходить. Одні студенти. Люди напевно не розуміли, що відбувається в державі. Після розчищення Майдану 30 листопада стали гуртуватися. У неділю на Львівську площу вийшли до 50 тисяч.

– Який день був найважчим?

– Напевне, субота. З Києва повернулися учасники розчищеного Майдану. Розказували, як їх били і знущалися. Ми закликали мужчин їхати у столицю. Протестувати в Києві мали вже не діти. Те, що сталося 30 листопада, дуже нагадує Крути. Тоді крутянців шанували, але ніхто не зреагував відповідно. А потім у нас були голодомори, репресії. Зараз усе може повторитися, якщо не піднімемося.

– Які були провокації?

– Кидали димові шашки, ходили п'яні. Кілька разів невідомі блокували вихід на сцену. У п'ятницю з натовпу вивели п'яного підлітка зі свастикою на обличчі. Але провокації швидко припиняли. Чечетов заявив, що кожен день молодь пиячила. Це неправда – ні в Києві, ні у Львові спиртного не було. Всі розуміли, що це використають як провокацію.

– Скільки стоятимуть люди?

– Поки не побачать реальних змін. Навчені гірким п'ятничним прикладом – як тільки народ став розходитися, застосували силу.

– Що буде, коли влада продовжить розчищати майдани?

– Кожен день маємо інформацію, що до нас їде «Беркут». У Києві перевіряють транспорт зі львівськими номерами. Ну, то що – злякатися і розходитися? Просимо неповнолітніх повертатися зі столиці. Бо провокації там будуть і далі. На Майдан повинні виходити мужчини, які мають військовий вишкіл.

– Як змінювалися настрої Майдану?

– Спочатку люди вірили, що президент дослухається й підпише угоду. Коли Янукович проігнорував думку мільйонів українців, ще й вивів силовиків, у людей з'явився страх. У суботу, коли в нас демонстрували кадри побоїща в Києві, багато хто плакав. Була розгубленість. Тепер народ консолідувався. Ніхто не ділить на свій-чужий, партія – не партія. Люди їдуть у Київ, щоб дати відсіч бандитській владі.

– Могли б порівняти революцію 2004-го з подіями 2013-го?

– Дев'ять років тому згуртувалися проти того, що нам намагалися нав'язати бандитський режим. 2013-й – рік боротьби з цим режимом, який переростає в диктатуру.

Що писали на плакатах

«Єднайтеся, українці, та не з москалями»

«Баранів треба стригти, а не слухатися»

«Угода або Смерть»

«Овощ созрел»

«У Росії між ногами чорна куріца з рогами»

«Якщо хочете в Європу, піднімайте свою жопу»

«Упирі мають бути лише у кіно»

«Я девочка, я не хочу в ТС! Я хочу кружевные трусики и в ЕС»

«Організуй профспілку, а не молись на Євроспілку»

«Майдан – не каток, Україна – не совок»

«Влада зрадницька гнила, по тебе йде євромітла»

«В новий рік без Ялинковича»

«Хама на йолку»

«Покращувач влади».

Модель ЯНК 2013

Перероблені вірші Шевченка

Інтегруйтесь чорноброві, та не з москалями.

Москаль любить жартуючи, жартуючи кине;

піде в свою Московщину, а дівчина гине.

Не слухала Україна ні майдан, ні неньки,

полюбила москалика, як знало серденько.

Полюбила, у союзик Митний походила,

поки себе, свою долю там занапастила.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів