На Львівщині вручили ордени трьом пораненим героям неоголошеної війни й родичам п’ятьох полеглих

16:58 8 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Міністерства оборони України

Як повідомили в середу в прес-службі Міноборони, орденом «Богдана Хмельницького» III ступеня посмертно нагороджено підполковника Вадим Сюский, орденами «За мужність» III ступеня – полеглі військові сапери Ігор Бжостовський, Володимир Дорошенко, Андрій Струсь та Ігор Шубак.

Днями у місті Самбір в рамках духовно-мистецької акції «Тобі, Господи!» відбувся концерт, присвячений самбірчанам, які загинули під час виконання бойових завдань у зоні проведення антитерористичної операції, а також пораненим захисникам Батьківщини. Відповідно до Указу Президента України державними нагородами – орденом «Богдана Хмельницького» III ступеня посмертно нагороджений командир інженерного підрозділу – підполковник Вадим Сюский, орденами «За мужність» III ступеня – загиблі військові сапери Ігор Бжостовський, Володимир Дорошенко, Андрій Струсь та Ігор Шубак.

В урочистій обстановці при заповненому залі державні нагороди родинам загиблих військових інженерів вручили командир військової частини, полковник Олександр Корольов, та міський голова Самбора Тарас Копиляк. Учасники концерту духовної музики присвятили полеглим землякам пісню-реквієм «Плине кача», яка з часів Майдану стала символом жертовності українців у боротьбі за свою країну і світле майбутнє.

Високі нагороди також отримали ще троє бійців інженерного підрозділу, які були поранені у боях на Донбасі й зараз перебувають на лікуванні та реабілітації. Серед тих, хто героїчно віддав своє життя за Україну був солдат-сапер Володимир Дорошенко. 2 квітня йому б виповнилось 26 років.

Друзі пригадують, що молодий самбірчанин був заповзятим і наполегливим, встиг вступити до Національного університету «Львівська політехніка». У війську він також не був новачком – на військову службу за контрактом у Збройні Сили України він пішов у 2007 році.

Після анексії Росією Кримського півострова виконував завдання у Херсонській області. У липні вирушив на схід держави й захищав Батьківщину у найбільш «гарячих» точках Донецької та Луганської областей. 31 серпня, під час виконання бойового завдання, загинув разом з комбатом Вадимом Суским та своїми бойовими побратимами.

В іншому районному центрі області – місті Броди, колишня вулиця Ентузіастів перейменована на честь 29-річного бійця-десантника 80 окремої аеромобільної бригади ВДВ Романа Скаковського. Воїн проживав у цьому житловому мікрорайоні й в перших лавах вступив у бій з озброєними агресорами.

Він був важко поранений під час героїчної оборони аеропорту в Луганську. Близько місяця Роман після вкрай важкого поранення боровся за життя.

Серце новітнього героя України перестало битися у Львівському військовому шпиталі, де лікарі до останнього боролися за його одужання. Згідно з рішенням сесії Бродівської міської ради одна з вулиць його рідного міста матиме ім’я відважного десантника.

– Таке рішення депутатів є дієвим доказом того, що про тих, хто віддав своє життя за єдність держави, у нас пам’ятають, – зазначили у Бродівській міськраді.

Також, за ініціативи місцевих чиновників та громади у Бродах ухвалили «Комплексну програму соціальної підтримки учасників АТО та їх сімей і вшанування пам’яті загиблих». Родинам 11 полеглих учасників АТО Бродівською міською радою затверджені детальні плани територій та надані дозволи на розробку проектів відведення земельних ділянок для передачі у власність для будівництва й обслуговування житлових будинків. Це один із пунктів реалізації цього документу на 2015 рік.

Крім цього, діти загиблих учасників АТО забезпечені безкоштовним харчуванням в дошкільних навчальних закладах міста Броди, інших учасників АТО – оплачують лише 20% від повної вартості. Загалом на виконання програми у міському бюджеті Бродів передбачено близько 500 тисяч гривень.

Про це повідомили сьогодні, 8 квітня, в прес-службі Міністерства оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів