На Львівщині відзначили 106-річчя від дня народження Степана Бандери (+відео)

19:30 1 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

Сьогодні, 1 січня, відбулися урочистості у Львові, Бориславі, Дрогобичі й Трускавці.


Відео: «112 Україна»

Львів'яни сьогодні, 1 січня, віддали шану провіднику ОУН Степану Бандері в сто шосту річницю від дня його народження. Зокрема, біля пам'ятника Бандері відбулося віче, на якому промовці зазначали:

«Разом із Ярослав Стецьком він був автором Акту проголошення Української Держави 30 червня 1941 року, за що два роки перебував у концтаборі Заксенгаузен. У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь в керівництві антирадянського озброєного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився. Проте радянський уряд ототожнював його із фашистами і шельмував упродовж десятків років.

Цю ж ганебну «естафету», спрямовану на компрометацію українського визвольного руху та розкол України, підхопила спадкоємиця СРСР – путінська Росія. І лише зараз ім`я Степана Бандери стало символом для всієї України, всіх, хто відстоює на фронті і в тилу цілісність і незалежність молодої держави».

Біля пам'ятника провіднику ОУН також було відслужено панахиду, а голова облдержадміністрації вручив обласні премії імені Героя України Степана Бандери лауреатам 2014 року. 

Урочистості відбулись і в області. Зокрема, у місті нафтовиків Бориславі відбулась смолоскипна хода. У Дрогобичі і Трускавці Степана Бандеру вшанували народними вічами.

Про це повідомив у четвер кореспондент агенції «Укрінформ». Натомість «Радіо Свобода» розповіло:

«У Львові вшанували 106-у річницю від дня народження провідника Організації українських націоналістів біля Степана Бандери. У четвер, 1 січня, біля його пам’ятника зібралося близько 300 львів’ян.

Духовенство відправило панахиду, представники влади і політичних організацій поклали квіти до підніжжя постаменту. Голова крайового братства воїнів УПА Олесь Гуменюк зауважив у коментарі Радіо Свобода, що сьогодні не є належно досліджене життя і діяльність провідника ОУН Степана Бандери.

Олесь Гуменюк каже, що усе життя чекав, зокрема і 12 років у більшовицьких таборах, що в Україні настане час, коли приклад оунівців і упівців, які боролись за незалежність України, стане гідним для наслідування для молодих українців, що уся Україна вітатиметься «Слава Україні!». Голова крайового братства воїнів УПА також зазначив: «Я хочу сказати тим бійцям, які зараз воюють за Україну, любіть так Україну, як ми її любили і перемога буде наша. Багато українців віддали своє життя за нашу державу».

«Останнім часом ім’я Степана Бандери стало ще більш популярним, – говорить керівник «Самооборони» Львівщини, волонтер Валерій Веремчук. – Маленькі діти, школярі пишуть листівки і малюють малюнки для бійців, в яких згадують УПА та ім’я Степана Бандери».

«Вони згадують героїв майже через лист, не лише сьогоднішніх, але минулих. Діти знають, хто такий Степан Бангдера, УПА. Нині знову маємо того самого ворога. Коли українці вітаються «Слава героям!», це наше покоління, наші герої, з якими ми живемо поруч, ходили разом у школу. Добре, що сьогодні серед молодого покоління виховується патріотизм», – наголошує волонтер.

Чимало промовців у своїх виступах порівнювали боротьбу оунівців із сучасними українськими воїнами. Сьогодні увечері з нагоди 106-ї річниці від дня народження провідника ОУН Степана Бандери у Львові відбудеться смолоскипна хода, організована ВО «Свобода».

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року у селі Старий Угринів Калуського району на Івано-Франківщині. Загинув 15 жовтня 1959 року у Мюнхені від рук агента КДБ Богдана Сташинського.

Про це повідомляється в четвер на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

bbc.co.uk/ukrainian/

 

новобудови Львів