На Львівщині розвінчали проголошеного окупантами «диверсантом» земляка (відео)

23:20 12 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: ukr.media

Земляки Андрія Захтея дали йому вбивчу характеристику.

Центр журналістських розслідувань оприлюднив на своєму сайті дані про другого затриманого в Криму «українського диверсанта». Як виявилося, 41-річний Захтей Андрій Романович народився в місті Бориславі у Львівській області. А на його сторінці у «Facebook» зазначено, що зараз він живе в Євпаторії.

«Судячи з усього, останнім часом він не знаходив роботу в Криму – його резюме розміщено на сайтах з пошуку будівельних робіт в Москві і Підмосков'ї», – йдеться в повідомленні.

Судячи з фотографій і зазначених під ними геотегів, Захтей останнім часом дійсно був на заробітках в Росії і проживав в Одинцово. На своїй сторінці в соціальній мережі «ВКонтакте» Захтей написав, що займається «допомогою в оформленні російського громадянства для жителів ближнього зарубіжжя і країн колишнього СРСР». У 2015 році Захтей одружився, у нього є маленька дитина.

Про це повідомили сьогодні, 12 серпня, в інтернет-газеті «UkrMedia», де також нагадали: 

«10 серпня ФСБ заявила, що Міноборони України відправило до Криму декілька груп диверсантів, щоб здійснити терористичні акти. В ході боїв 7 і 8 серпня, як заявили російські силовики, загинув співробітник ФСБ і військовий.

У Росії заявили про затримання двох українців за диверсії. Це – Євген Олександрович Панов та Андрій Романович Захтей.

Президент РФ Володимир Путін звинуватив Україну в переході до терору і пригрозив заходами у відповідь. Україна всі звинувачення заперечує і називає їх провокаціями».

Тим часом жителі Борислава кажуть, що їх проголошений росіянами «диверсантом» земляк Андрій Захтей ніяк не міг бути українським розвідником. Кілька судимостей, кримінальне минуле та відверті проросійські погляди – таку характеристику Андрію Захтею, якого російська влада підозрює в підготовці терористичного акту в Криму, дають друзі та знайомі.

У рідному містечку Борислав, де мешкає 30 тисяч людей, цього чоловіка знають практично всі. Однак говорити про нього остерігаються. Кажуть на умовах анонімності: «Та не те, що бояться. Просто людина… Він з головою не дружив ніколи. Тобто від нього можна усього чекати».

Класний керівник Андрія запевняє, що складний характер хлопця виявився ще у школі. Саме тому останні вчинки чоловіка вчителя не здивували. Учитель Сергій Смоляк розмірковує: «Бачив його хизування російським паспортом, що він став громадянином Росії, що викликало у мене велике обурення. Не думаю, що цей факт, який трапився, це великий прояв патріотизму з його боку. Але я – не слідчий».

Недобру славу Захтей по-справжньому здобув у 1990-ті. Із ним пов'язують такі злочини, як рекет, розбій та шахрайство. Тоді ж чоловік уперше опинився за ґратами. 

Керівник Бориславського відділення поліції Олександр Закутний розповів: «Розбій з проникненням у житло, вчинене групою осіб, і незаконне зберігання вогнепальної зброї. Звільнився у 2001 році з місць позбавлення волі».

Після ув'язнення Андрій із криміналом не зав'язав. Коли проти нього відкрили чергову справу за вимагання, втік до Москви. Один зі знайомих скандаліста зізнався: «Казали, що він може усе там порішати. Зробити довідку, що там тимчасово прописаний чи працевлаштований. А на сьогодні не знаю, як він з'явився у Євпаторії».

Люди кажуть, що Захтей мав відверті проросійські погляди. Його розшукували в Україні правоохоронці. Тому опинитися в розвідці Збройних Сил України він не міг жодним чином. Батьки підозрюваного спілкування з пресою уникають. Кажуть: «Жодних коментарів».

І все ж додають, що того, що приписують Андрію російські пропагандисти, той зробити не міг. Напередодні журналісти «ТСН» побували в рідному місті ще одного буцімто «кримського диверсанта» – Євгена Панова. В Енергодарі на Запоріжжі заяви силовиків РФ теж називають нісенітницею.

Земляки Панова кажуть: «140 кілограмів ваги – для таких диверсійних робіт. З мішком 40 кілограмів, як пишуть – ну, ви уявіть! 180 кілограмів. Куди він там – це абсурд. Хто у розвідку бере з такою статурою».

Про це повідомили сьогодні, 12 серпня, на сайті «Телевізійної служби новин» каналу «1+1».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів