На Львівщині попрощалися з двома полеглими бійцями

18:15 11 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: sambircity.gov.ua

На підкарпатський край знову насунулася «чорна смуга».

10 липня, у Самборі відбувся похорон нашого Героя Дмитра Демковського. Похоронна процесія з дому через усе місто вирушила до церкви святителя Павла Конюшкевича, опісля відбулося прощання у військовій частині А-3817.

Поховали воїна на міському кладовищі під звуки салюту. У селі Сусідовичі прощалися з ще одним загиблим Героєм Романом Цапом. 

Сержант Дмитро Демковський був командиром відділення інженерно-саперного батальйону. Народився 26 вересня 1987 року в Самборі навчався а Самбірському педагогічному коледжі імені Филипчака, Дрогобицькому педагогічному університеті імені Івана Франка(факультет романо-германської філології, англійська мова і література).

У Збройних силах України з 2009 року. Здобув військову освіту: 169-й навчальний центр Сухопутних військ «Десна» (командне лідерство, 2011 р.), Центр розмінування (Кам'янець-Подільський), Академія молодих командирів (Німеччина, 5-22 липня 2011року), Англійський мовний центр (США, 19 березня - 29 червня 2012 р.), Американський мовний курс, навчання при міністерстві оборони, мовний інститут (29 червня 2012 р.), Американський лідерський курс (США, 2012 р.), курс підготовки з англійської мови з подальшим навчанням на початковому курсі підготовки сержанського складу (США, 12-24 серпня 2012 р.), мовні курси (Литва, 2 вересня – 4 жовтня 2013 р.).

Про це повідомили на сайті Самбірмької міської ради. Натомість в соціальній мережі розповіли:

«На Самбір, наш підкарпатський край, знову насунулася «чорна смуга». Коли хоронили у Воютичах бійця Нацгвардії Івана Попеля, то в місті вже знали про нові жертви в зоні АТО, серед яких наші сапери Дмитро Демковський та Роман Цап. З технічних причин вантаж «200» затримався більш як на добу... 

Зі самого ранку вчора з усіх-усюд на площу Пам’яті у Самборі сходилися та з’їжджалися люди. Ближче до приїзду траурного кортежу зі Львова (цю місію взяв на себе міський голова Тарас Копиляк) на площу колонами прибули та вишикувались військовики самбірського гарнізону.

По дорозі до Самбора в багатьох населених пунктах люди обабіч дороги на колінах віддавали останню шану Героям. У Великому Любіні, Рудках і Калинові кортеж зупинявся.

Здалеку линула журна мелодія-реквієм «Гей, плине кача...». Навколішки старші, молодші і дітвора, схиливши голови, зустрічали синів-Героїв підкарпатського краю, життя яких обірвалося на передовій лінії вогню.

Сумна звістка облетіла простори України, що біля одного з блокпостів на Луганщині внаслідок вибуху загинули сапери. Дмитро відразу загинув, а важкопоранений Роман після повторного вибуху також перестав дихати. Два бійці і медик батальйону «Айдар», намагаючись допомогти Роману, також загинули.

Панахиду на площі Пам’яті відслужили священики нашого міста і Старосамбірщини. У словах, які прозвучали з уст отця-декана УПЦ КП Миколи Бухнія, міського голови Тараса Копиляка, станичного Самбірської станиці Братства вояків ОУН-УПА Миколи Петрущака, – співчуття рідним і близьким загиблих, наш національний біль.

Отець Микола запитував: «Скільки московському монстру потрібно сліз і крові, аби зупинитися?. В розквіті сил, багатьох нездійсненних добрих планів сини-Герої залишають нас, віддавши життя за Україну. Молімося за них!».

Важкий час переживає український народ. Як сказав міський голова, замість того, щоб падав дощ на наші висохлі землі, ми їх зрошуємо кров’ю Героїв, слізьми батьків, рідних, близьких і нас усіх у скорботі.

Коли ж би втішатися новим врожаєм хліба і дружньо збирати його, збираємо кісточки, останки, тіла українських синів. Ці втрати, наше горе ляже великим гріхом, тягарем на Путіна і його сатанинське оточення.

Сиріткою, мов билинка в полі, залишився без матері ще в шкільні роки Дмитро Демковський, а згодом і без батька. Подорослішав, здобув вищу освіту, живи, будуй своє сімейне гніздечко, а ми його оплакуємо в домовині. Двох синочків-близнюків залишив без батьківської опіки Роман Цап».

«У Самборі відбулись велелюдні похорони. В останню земну дорогу з рідного дому самбірчани провели Дмитра Демковського – 28-річного контрактника саперної частини.  Загинув захисник незалежності України 4 липня на Луганщині (29-й блокпост).

Учора Дмитра Демковського та Романа Цапа з с.Сусідовичі масово зустріли на площі Пам'яті як новітніх Героїв України. Вічна слава героям! Герої не вмирають!».

«І знову Самбір провів своїх кращих синів до місця виконання поставлених завдань: з напутніми словами від командира і міського голови, зі священичою молитвою, при великій громаді рідних, близьких, друзів і просто не байдужих городян. А коли перед самим від'їздом усі разом абсолютно стихійно почали співати Гімн України, то стало зрозуміло: такий народ схибленим прихильникам «рускава міра», на чолі з путіним, ніколи не перемогти, як би москалі не пробували це зробити. Слава Україні!».

Про це повідомили на сторінці «Наше Прикарпаття» в в інтернет-мережі «ВКонтакте».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів