МВФ може призупинити кредитування України в разі невдалих оборонних дій, – експерт

09:35 8 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Про це попередив у четвер колишній міністр економіки Володимир Лановий.

Колишній міністр економіки України Володимир Лановий зазначив у коментарі інформагенції «УНН»:

«Ефективна оборона України і стабілізація суспільно-політичної ситуації у проблемних регіонах нашої держави є однією з важливих умов надання нам чергових траншів кредиту МВФ. Наступна частина коштів у розмірі 1,5 млрд доларів має надійти до нас у липні.

Утім, якщо українська влада не впорається зі своїми оборонними завданнями і допустить ще більшого загострення конфлікту у деяких регіонах, то МВФ може «заморозити» обіцяне фінансування. Українській владі потрібно чітко виконувати програму співпраці з МВФ, у протилежному разі він може призупинити фінансування.

По-друге, потрібна стабілізація політичної ситуації, зокрема збереження континентальної цілісності України. Якщо у політичного конфлікту між Росією та нашою країною будуть інші наслідки, то МВФ призупинить фінансування.

Це може статися при невдалих оборонних діях, і дана умова є спонуканням до ефективної оборони. До кінця року наша країна має отримати ще 3 транші розміром по 1,5 млрд доларів кожен.

Наступні транші будуть у липні, в жовтні і в кінці року. По 1,5 млрд доларів даватимуть в кінці кожного кварталу, тобто ще тричі цього року».

Екс-міністр економіки охарактеризував програму stand-by між МВФ та нашою країною як продуктивну і додав, що вона «допоможе Україні збалансувати і зовнішні платежі, і валютний ринок». Володимир Лановий  також висловив переконання, що українська влада має більше проводити дієвих реформ, зокрема для створення оптимального клімату для ведення малого та середнього бізнесу.

«Уряд має напрацювати дійсні реформи, а не тільки формальне підвищення тарифів для збалансування бюджету. Це питання поки залишається відкритим. Потрібно розвивати конкурентну ринкову економіку, націлену на захист і сприянням малому і середньому бізнесу. Серед напрямів (щодо проведення реформ – Ред.) також фінансові ресурси, ресурси корпоративного сектору, фондових ринків, банківського кредитування. Напрямів насправді достатньо, і всі вони орієнтовані на ринкові підходи, а не на адміністрування, як це було у попередні роки», – зазначив В. Лановий.

Україна вже отримала перший транш по програмі stand-by близько 3,19 млрд. доларів, що підтвердили УНН у НБУ. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що окрім 17 млрд. доларів від МВФ на два роки, Україна одразу отримає 1 млрд. доларів від США, 1,6 млрд.. євро від Євросоюзу до кінця поточного року і 1,5 млрд доларів від Світового банку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів