Московський патріархат включений у мережу ФСБ, – релігієзнавець у Львові

19:50 26 грудня 2018 р.

Фото до новини

Для науковця завжди було незрозумілим – як люди, серед яких народилася Українська повстанська армія, є великими прихильниками Московського патріархату,


Відео: Львівський прес-клуб

Кількість парафій або, як кажуть тут, приходів в УПЦ МП є понад 12 тисяч. А УПЦ КП, УАПЦ і УГКЦ разом мають близько 9 тисяч парафій. Однак невідома кількість парафіян. Про це сказала Олександра Киричук, кандидат історичних наук, вчений секретар Інституту релігієзнавства, під час засідання громадського прес-центру "Вибори-2019" на тему "Як томос вплине на президентську виборчу кампанію?".

- На східній Україні створили парафії, які практично не мають грошових доходів, - говорить Олександра Киричук. - Я у 2013 році - за рік перед війною - відпочивала в Криму в Євпаторії якраз на Спаса. Це - велике свято. Я була в центральному храмі Євпаторії і там було ...сорок людей. А на вході було написано: "Не ведите в церковь бесноватых детей". І я зразу пригадала, що отець Орест у греко-католицькій церкві Різдва Богородиці на Сихові завжди просить: не робіть зауваження дітям, нехай звикають до церкви. Так само кажуть і в Київському патріархаті. 

Основна проблема впливу РПЦ в Україні - це Волинь, Поділля, Житомирщина. За словами Олександри Киричук, майже в кожному з цих регіонів - по 2 тисячі парафій колишньої УПЦ МП. 

- Для мене це завжди було незрозумілим: як люди, серед яких народилася армія УПА, є великими прихильниками Московського патріархату, - дивується Олександра Киричук. - Але вони говорять, що це - традиція. Наприклад мій покійний чоловік був з Радивилова. Там центральна церква - Олександра Невського. На запитання, який стосунок Радивилів, 100 км від Львова, має до Олександра Невського, свекр казав: так завжди було. Там у храмі співають "Господі помілуй" - церковнослов'янською мовою, але у російському виконанні. І тут є велика проблема традицій, до якої треба підходити дуже обережно. 

Вчений секретар Інституту релігієзнавства сказала, що їй не імпонує, коли на телебаченні з патріотичних мотивів кажуть, що Московський патріархат це є філія ФСБ. Однозначно, що глава РПЦ Кіріл і центральний штаб Московського патріархату, на переконання Олександри Киричук, пов'язані тепер з ФСБ, а колись з КГБ. І це, мабуть, ображає почуття інших віруючих, які просто є прихожанами цієї церкви. 

Сучасна війна, яку ми називаємо гібридною, є проксі-війною, стверджує науковець. Проксі-війна - це віддалений сервер - його не видно. Сучасні війни ведуться через мережу. І мережа Московського патріархату - це є мережа, яка задіяна у війні. Тому проблема священиків Московського патріархату в тому, що вони - хочуть того чи ні - є в мережі ФСБ, наголошує Олександра Киричук. 

Науковець вважає, що треба більше розповідати про історію і культуру української церкви. Про те, що ми, українці, повертаємося до своєї праісторії. До 1686 року українська церква була в підпорядкуванні Константинопольського патріархату. Згодом під Московський патріархат підпали лише Лівобережна Україна і Київ. Уся Правобережна Україна і Галичина не увійшли до складу Московського патріархату навіть після 1686 року. Правобережну Україну Москва силоміць приєднала до Московського патріархату лише після третього поділу Польщі (1795 рік - ЩЛ), а західну Україну - аж у 1946 році. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів