Місяць русского міра в ООН: дезінформацій і провокацій

11:03 2 квітня 2023 р.

Фото до новини

Росія на місяць взяла на себе керівництво роботою Ради безпеки ООН, яка має наглядати за миром у всьому світі.

Кожен з 15 членів Ради Безпеки ООН головує впродовж місяця.

«Це дуже невдалий збіг обставин», — каже міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау про головування Росії в Раді безпеки ООН. Росія на місяць взяла на себе керівництво роботою Ради, яка має наглядати за миром у всьому світі. Раніше вона очолювала цю організацію в лютому 2022 року, саме тоді, коли вона почала вторгнення в Україну. Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

Очільник польської дипломатії додає, що наступний місяць буде марною тратою часу в ООН. 

«Ми не чекаємо нічого конструктивного від цього президентства. Наскільки мені відомо, однією з тем, запропонованих російським президентством, буде, я не хочу передбачити факти, але щось дуже типове для російської дезінформації», - сказав Збіґнєв Рау в Лодзі.

Очільник української дипломатії Дмитро Кулеба своєю чергою заявив, що це «ляпас міжнародній спільноті».

Головування Росії в Раді безпеки цього місяця означає, що роботу організації очолює країна, президента якої розшукує Міжнародний кримінальний суд за воєнні злочини.

Росія, як один із постійних членів Ради Безпеки, має право вето, тобто може блокувати всі дії, спрямовані проти неї. Це одна з причин, чому вже кілька років точиться дискусія про необхідність змін в ООН.

До Росії цю посаду обіймав Мозамбік, після неї головуватиме Швейцарія.

Поки що офіційно жоден із членів РБ ООН (п'ять постійних і десять непостійних) не закликав до бойкоту російського головування.

Роль голови Ради Безпеки ООН полягає у призначенні та відкритті засідання, але при цьому головуюча країна не має влади вплинути на те чи інше рішення щодо резолюцій РБ ООН. Процедура роботи РБ не передбачає можливості відмовити його члену у головуванні.

Україна була непостійним членом Ради Безпеки ООН у 1948-1949, 1984-1985, 2000-2001, 2016-2017 роках.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів