Місцева влада отримає право надавати в регіонах мовам статус офіційних – в.о. Президента й Прем’єр (відео)

19:35 18 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 112.ua

Керівник уряду Арсеній Яценюк запевнив у п’ятницю про готовність до конституційної реформи й спецстатусу для російської мови.


Відео: 5 канал

Виконувач обов’язків Президента України й Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив сьогодні, 18 квітня, в телезверненні: «Для забезпечення миру та порозуміння громадян України буде забезпечено право обласним, міським і районним радам ухвалювати рішення щодо надання на території окремого регіону одночасно із державною українською мовою офіційного статусу російській чи іншій мові, якою розмовляє більшість місцевого населення».

Своєю чергою, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запевнив: «Ми закріплюємо спеціальний статус російської мови і захист цієї мови, ми закріплюємо спеціальний статус будь-якої іншої мови на території відповідної територіальної громади».

Керівник уряду наголосив, що це необхідно для того, аби в Україні настало взаєморозуміння. Інформуючи про це в пя’тницю, «Інтерфакс-Україна» додає: «Текст звернення напрацьовано парламентською більшістю й підписано виконувачем обов’язків Президента України й Головою Верховної Ради та Прем’єр-міністром. Верховна Рада у п'ятницю не змогла ухвалити меморандум про регулювання ситуації на сході. Документ відмовилися підписувати депутати від «Партії регіонів» і Компартії. Основні положення меморандуму викладені в заяві, яку за дорученням депутатів більшості підписали в.о. Президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов і Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк».

Натомість «5 канал» інформує в повідомленні «Уряд готовий до конституційної реформи і спецстатусу для російської мови, – Яценюк»:

«Український уряд готовий до конституційної реформи, яка передбачає децентралізацію влади. Про таке заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час телезвернення. Зі слів чільника уряду, українська влада також готова надати спеціальний статус російській мові.

«Український Уряд готовий до проведення всеосяжної конституційної реформи, яка закріпить повноваження регіонів, відповідно до якої будуть ліквідовані обласні та районні державні адміністрації і люди будуть вибирати відповідні ради і виконавчі комітети. Ми закріплюємо спеціальний статус для російської мови і захист цієї мови. Ми закріплюємо спеціальний статус для будь-якої іншої мови на території відповідної територіальної громади», – заявив Яценюк».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів