Міністри трьох країн висловилися про східний фланг НАТО

22:44 26 червня 2024 р.

Фото до новини

Польща, Туреччина та Румунія поділяють позицію щодо необхідності інвестувати у безпеку східного флангу НАТО.

У Представницькому центрі Міністерства національної оборони біля Прушкова (Мазовєцьке воєводство) у форматі так званого триалогу відбулася зустріч очільників дипломатій Польщі, Туреччини та Румунії. Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com.

Міністр закордонних справ Радослав Сікорський Радослав Сікорський зазначив, що для польської сторони найважливішими пунктами переговорів є підтримка України, зміцнення Північноатлантичного альянсу та питання безпеки в нашому регіоні.

«Ми домовилися, що продовжуватимемо практичну співпрацю на рівні посольств, як з НАТО в Брюсселі, так і у Відні з ОБСЄ, а також у Києві, Кишиневі та кількох інших місцях», — заявив міністр Сікорський.

Він додав, що разом із колегами з Туреччини та Румунії вони також домовилися «продовжити зустрічі у формулі триалогу, потім на рівні директорів з політики безпеки».

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан підкреслив, що разом з Польщею та Румунією Туреччина хоче продовжувати працювати над регіональною стабільністю та глобальним миром. При цьому він додав, що віддає перевагу дипломатичним рішенням.

«Ми також детально обговорили поточну ситуацію у війні між росією та неросією з моїми шановними колегами», — сказав міністр Фідан, підкресливши, що в цьому питанні Туреччина є прихильником пріоритету дипломатії та переговорів у всіх конфліктах і війнах.

Він додав, що Туреччина також дотримується такого підходу щодо України, і зараз очевидно, що цей варіант дипломатичного виходу відсувається через війну, яка триває в Україні. Міністр Фідан також торкнувся ситуації в секторі Гази. Він назвав операцію ізраїльських військ різаниною і закликав країни, які підтримують Ізраїль, змінити свою позицію.

Міністерка закордонних справ Румунії Лумініта Одобеску заявила, що нинішні часи вказують на необхідність продовження таких форматів, як польсько-турецько-румунський триалог.

«Ми продовжуватимемо мобілізуватися для боротьби з гібридними атаками ворожих організацій, які підривають безпеку держав на багатьох фронтах, включно з необхідністю допомагати слабшим партнерам у боротьбі з гібридними загрозами, і Республіка Молдова є прикладом цього та останнього пункту», — сказала вона.

Лумініта Одобеску зазначила, що Румунія завжди, поряд з Польщею, була дуже сильним прихильником розширення Європейського Союзу, включаючи Україну та Республіку Молдова. За її словами, діяльність у цьому напрямку буде спільно координуватися та продовжуватися.

Тристороння зустріч міністрів закордонних справ Польщі, Туреччини та Румунії в Представницькому центрі Міністерства національної оборони в Геленові стала можливістю підготувати позиції країн перед самітом НАТО у Вашингтоні, який розочнеться за два тижні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів