Міністри країн Вишеградської групи запевнили у Львові в готовності допомагати Україні

19:28 6 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/ZIK

Як повідомили в понеділок в прес-службі МЗС, окрему увагу на сьогоднішньому засіданні у форматі «Вишеградська група + Україна» було приділено проблематиці енергетичної безпеки в регіоні та підвищення енергоефективності.

«У Львові відбулося засідання у форматі «Вишеградська група + Україна» на рівні заступників міністрів закордонних справ країн-учасниць В4 (Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина) та України», – повідомили сьогодні, 6 жовтня, в прес-службі МЗС. У повідомленні також конкретизують:

«Делегацію МЗС України очолила Перший заступник міністра закордонних справ Наталія Галібаренко.  Основною темою зустрічі було обговорення перспектив практичної взаємодії нашої держави з Вишеградською четвіркою в ході реалізації євроінтеграційних реформ, сприяння Україні з боку В4 у процесі імплементації Угоди про асоціацію.

Наші партнери наголосили на готовності надавати допомогу у розбудові громадянського суспільства в Україні, налагодженні його ефективної взаємодії з органами державної влади, проведенні реформ органів місцевого самоврядування. Окрему увагу було приділено проблематиці енергетичної безпеки в регіоні та підвищення енергоефективності.

Українська сторона підтвердила зацікавленість у співпраці з Міжнародним Вишеградським Фондом в науковій та освітній сферах, зокрема в отриманні стипендій українськими студентами, а також у фінансуванні проектів розвитку потенціалу органів місцевого самоврядування в Україні. За результатами засідання «Вишеградська група+Україна» учасники домовились продовжувати активний діалог з пріоритетних питань регіонального співробітництва, в т.ч. на експертному рівні».

Про це повідомляється в понеділок на сайті прес-служби МЗС. Своєю чергою, в прес-службі облдержадміністрації інформують:

«Україна надзвичайно зацікавлена у вивченні досвіду країн Вишеградської четвірки на шляху до повноправного членства у Європейському Союзі. Про це т. в. о. голови Львівської ОДА Юрій Турянський заявив під час зустрічі з Держсекретарями Міністерств закордонних справ  країн Вишеградської групи (Словаччина, Польща, Чехія, Угорщина).

«Сьогодні ми можемо і повинні вивчати ваш досвід у проведенні системних реформ, виконанні угоди про асоціацію, яку нещодавно ратифікувала Україна спільно з Європейським парламентом», – додав Ю.Турянський.

Він висловив вдячність Урядам країн Вишеградської четвірки за матеріально-технічну та гуманітарну допомогу Україні, а також за лікування та реабілітацію постраждалих українських солдат в зоні АТО. Очільник області наголосив на важливості співпраці з Міжнародним Вишеградським фондом в межах спільних культурних, наукових та освітніх проектів, молодіжних обмінів, міжнародного партнерства, туризму.

Держсекретар Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки Петер Буріан висловив підтримку українському народові в його боротьбі за європейське майбутнє. «Вибір українців є тільки їх вибором, і ніхто не має права його відібрати. Ми допоможемо вам пройти той шлях до ЄС, який ми пройшли, і, можливо, вам вдасться уникнути тих помилок, яких ми допустили», – додав П.Буріан.

Він зазначив, що є низка важливих кроків, які повинна здійснити Україна. Це, насамперед, боротьба з корупцією, покращення бізнес-клімату, децентралізація влади. 

Однак найвизначнішим питання для нашої держави є енергетична безпека, особливо сьогодні на фоні агресії з боку Росії. На завершення зустрічі керівник Львівщини висловив надію на те, що можливо, незабаром Україна стане п’ятим елементом Вишеградської групи, яка перетвориться на п’ятірку».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів