Майданівці наступатимуть у вівторок на Верховну Раду – якщо не закриють справи проти них (відео)

17:52 16 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: espreso.tv

Про це заявив під час Народного віче на Майдані у Києві лідер фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк.


Відео: ЕСПРЕСО ТВ

Дослівно ж він, як повідомляє сьогодні, 16 лютого, «Українська правда», сказав:

«Звертаємось з вимогою до влади та Генпрокурора Віктора Пшонки: ми вимагаємо негайного оприлюднення заяви про закриття усіх справ проти 2000 активістів Майдану. Ми звільнили 236 наших людей, і 2000 кримінальних справ мають бути негайно закриті. 

Якщо справи не будуть закриті, ми підемо у мирний наступ. Це буде наша відповідь: вівторок – парламент, ми йдемо боротися за наші права.

Що стосується провокативних заяв, які оприлюднила прокуратура: що ми повинні звільнити вул.Інститутську, Майдан, ще щось, то відповідь наша така – ми є і будемо на Майдані до перемоги».

Відтак «Українська правда» нагадує, що зранку 16 лютого активісти Євромайдану звільнили будівлю КМДА: акт про передачу будівлі мерії Києва підписали комендант КМДА Руслан Андрійко та посол Швейцарської конфедерації Крістіан Шоненберг. Глава КМДА Володимир Макеєнко акт передачі не підписав, але увійшов в будівлю мерії.

Перед цим нардеп від Батьківщини Арсен Аваков заявив, що станом на ранок 16 лютого усі формальні умови «закону про амністію» Євромайданом виконані. А напередодні Яценюк повідомив, що Рада ВО «Майдан» ухвалила рішення щодо подальшого перебування на Майдані. Натомість коментуючи заяву прокурора Києва про звільнення затриманих активістів у випадку, якщо протестувальники звільнять «не просто всі приміщення, а й весь Майдан», Яценюк заявив: «Ми залишаємося в приміщенні Будинку профспілок, Українського дому, в Жовтневому палаці. Ми залишаємося на Майдані». 

Однак 12 лютого прокурор Києва Микола Бескишкий заявив, що обов'язковою умовою амністії заарештованих протестувальників є звільнення будівлі КМДА.  Щодо вулиць, які необхідно звільнити від барикад і забезпечити проїзд транспорту, то це: Грушевського, Городецького, Хрещатик, Інститутська, Трьохсвятительська, Володимирський узвіз, Прорізна, Заньковецької та Майдан Незалежності.

Своєю чергою, «Gazeta.ua» цитує лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, який сказав у неділю під час 11-го Народного віче зі сцени Євромайдану:

«У вівторок для нас буде вирішено багато питань, бо розпочнеться сесія парламенту.  Влада тріщить по швах, бо ми по всій українці, відкривши другий фронт, змогли внести дисбаланс в цю силу. Зараз буде надважливий день, щоб вони зрозуміли наші незмінні чіткі вимоги – повне перезавантаження влади, дострокові вибори президента та парламенту, влада має стати іншою – не тільки зміна імен та табличок, а реальна всієї корумпованої влади.

Нам потрібні три незалежні гілки влади ( з прозорими виборами). Має бути ухваленим закон про люстрацію. Громада має мати контроль над владою. Ці постулати мають бути зафіксовані в основному законі – Конституції».

Відтак Тягнибок закликав українців у вівторок прийти на 8 ранку на Майдан, пояснивши: «Формуємо колони та йдемо до парламенту – аби заставити торжествувати справедливість».

Лідер ВО «Свобода» попросив мітингувальників про допомогу під парламентом у вівторок 18 лютого й додав: «Наші вимоги – чотири роки тому Янукович обирався за повноваженнями 2004 року (з незначними повноваженнями), а при владі він повернув собі розширені повноваження. Тому раз його обирали не за тими повноваженнями, тому має бути відновлена Конституція 2004 року. Для цього потрібно 1 голосування, влада поки не горить бажаннями йти на поступки. Але наші 169 опозиційні парламентарі зроблять все. Прошу вас про зовнішню допомогу – нам потрібен ваш тиск! Мусимо провести це голосування».

Тягнибок також повідомив: «Наше друге голосування – похід на Схід – від хати до хати, від села до села. Наприклад, всі депутати-свободівці роз'їхалися сьогодні на схід. На майдані вже створюються мобілізаційні групи. Мобілізація людей, укріплюємо, в вівторок – мирний наступ».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів